25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

PKK’nın finans kaynağını kurutacak zapt imzalandı

Almanya Büyükelçisi Pohl, PKK’nın finans kaynaklarını kurutacak Mutabakat Metni’nin imzalandığını açıkladı. Pohl, Başbakan Merkel’in AB müzakerelerinde tüm fasılların açılmasını istediğini söyledi.

ZEYNEP TUĞRUL14 Mart 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
PKK’nın finans kaynağını kurutacak zapt imzalandı

TERÖRLE ORTAK MÜCADELE DAHA DA ETKİNLEŞECEK

ALMANYA Büyükelçisi Eberhard Pohl, Türkiye’nin PKK’nın finansman kaynaklarını kurutmak için son 2 yıldır yoğun çaba harcadığı Türk ve Alman Mali Suçları Araştırma Kurulları (MASAK) arasındaki Mutabakat Metni, önceki gün imzalandığını söyledi. STAR’a konuşan Büyükelçi Pohl, “Mutabakat, güvenlikte işbirliğimizi ileri götürecek önemli bir adım” dedi. Pohl, Almanya’nın, PKK terörüyle mücadele konusunda yaptıkları hakkında da bilgi verdi.

Mücadele hız kazanacak

Pohl, terörle mücadele konusunda iki ülkenin arasının “zannedilenden çok daha iyi” olduğunu vurgulayarak, son dönemde, Almanya tarihindeki ilklere işaret etti. Pohl, milyarlarca dolara hükmeden PKK’nın gelir kaynağını kurutacak MASAK’lar arası Mutabakat Metni ile ilgili “güvenlikte işbirliğimizi ileri götürecek önemli bir adım” tanımlaması yaptı. Anlaşmanın teknik sorunların aşılmasından sonra önceki gün imzalanmasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Pohl, mutabakatın kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmalara hem hız, hem de etkinlik kazandıracağını ifade etti.

Kürt sorunun çözümü önemli

PKK’ya silah bıraktırmayı hedefleyen Barış Süreci’ne ilişkin de görüşlerini açıklayan Pohl, Almanya’nın da Kürt kökenli vatandaşları nedeniyle konuyu yakından takip ettiğini söyledi. Pohl, “Kürt sorunun çözülmesi son derece önemli. Çünkü bu Türkiye’nin ekonomik, toplumsal, siyasal gelişimi için çok önemli. (Almanya Başbakanı Angela) Merkel de bu süreci desteklediğini ifade etti. Türk hükümeti de son zamanlarda  son derece olumlu adımlar atıyor. Almanya’da 800 bin kişi, kendini Kürt diye ifade ediyor. Dolayısıyla bu sorunun çözümü, Almanya açısından da önem taşıyor” diye konuştu. 

Alman firmalarının yatırımları

Eberhard Pohl, Alman firmaları Volkswagen ve Deutsche Bank’ın, Türkiye’de yatırım yapma ihtimalleriyle ilgili şunları söyledi: “Volkswagen ile görüşmeler olduğunu biliyorum. Ama bundan ne gibi sonuç çıkar, bilgi sahibi değilim. Volkswagen kuruluşunun yatırım ve faaliyetlerini, çok daha geniş bir çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’de otomobil yan sanayi oldukça başarılı ve Volkswagen’in yanısıra diğer Alman otomobil üreticileri için de üretim yapıp, Almanya’ya gönderiyor. Deutsche Bank’ın da Türkiye’de yatırım yapmakla çok ilgilendiklerini biliyoruz. Bizce, bir yatırım ayağını Türkiye’ye koyarlarsa, çok iyi olur.  Lufthansa-THY konusunda ise, Lufthansa CEO’su Ankara’da, THY ile işbirliğinin şu ana kadar çok olumlu olduğunu belirtip, daha ileri işbirliği görüşmeleri olduğunu teyit etti.”

Yeni fasıllar için Berlin desteği 

BÜYÜKELÇİ Pohl, Almanya’nın, Türkiye’nin müzakere sürecine ilişkin tutumuna da açıklık getirdi. Merkel’in, “Kişisel çekincelerine rağmen, Almanya’nın Türkiye’ye vaat ettiği yükümlülüklerin arkasında durmak zorunda olduğu” sözlerini, “Kelime kelime yorumlamak ve tahlil etmek gerekir” diyen Pohl, şunları söyledi: “Merkel, Fransa’nın engeli kaldırdığı faslın açılmasını istiyor. Ayrıca, müzakere sürecinin dinamik hale gelip, ilerlemesini istiyor. Adil bir şekilde müzakere sürecinin devam etmesini istiyor, bunu savunuyor. Ama aynı şekilde bunun sadece AB’nin elinde olmadığını, Türkiye’nin de elinde olduğunu ifade etti. Bu bağlamda Ankara Protokolü’ne değindi. Burada, karşımıza çıkan bazı siyasi sorular var. 1-Bu aşamaya gelindiğinde Türkiye’nin tam üyeliği isteyip istemediği sorusu; 2-AB’nin Türkiye’yi tam üye olarak içine almaya hazır olup olmadığı soruları ortaya çıkacak. Fakat bu soruların yanıtlanması için daha bir süre var. Merkel’in tutumu akıllıca. Aynı şekilde Türkiye’nin siyasilerinin büyük bir kısmı da bu görüşü paylaşıyor.”

Pohl, “Merkel’in, kapalı fasılların açılması için Fransa ve Rum Kesimi üzerinde lobi yapabileceğini anlayabilir miyiz?” sorusuna ise, “Yyeni müzakere fasıllarının açılması konusundaki kararlar, AB üye ülkelerinin uzlaşmasıyla verilir. Bu anlamda, bu kararların verilmesi konusunda da Almanya olumlu tutum içindedir ve bu tür kararların verilmesini destekler” yanıtını verdi.

NEONAZİ CİNAYETLERİ UTANÇ KAYNAĞIMIZ

ALMANYA’DA çıkan yangında hayatını kaybeden 8 Türk için başsağlığı dileyen Pohl, “Almanlar, ailenin, böyle elim bir kazada hayatını kaybetmesinin acısını, derinden paylaşıyorlar” dedi. Pohl, Almanya Federal Parlamento Araştırma Komisyonu’nun, Neonazi cinayetleriyle ilgili olarak yaz başında açıklayacağı raporun, Türkçe olarak da yayınlanacağını açıkladı. Neo-Nazi cinayetlerinin Almanya’da herkes için büyük şok olduğunu kaydeden Pohl, “Ülkemiz için utanç kaynağı. Ancak bu olaylar, Almanya’da Türklerin ya da başka kökenden insanların güvende olmadığı anlamına gelmez. Alman hükümeti ve güvenlik kurumları, Almanya’da yaşayan herkesin güvende olması ve eşit fırsatlardan yararlanması önlemlerini alıyor” diye konuştu. Neonazilerin katlettiği Türklerle ilgili olayların Alman basınında “Dönerci Cinayeti” şeklinde yer almasıyla ilgili da Büyükelçi, “Medya şimdi özeleştiri yapıyor” dedi. Aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Parti’nin (NDP), kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ni başvurular yapıldığını hatırlatan Pohl, NDP’nin 22 Eylül’de yapılacak seçimlerde  federal parlamentoya girmesini mümkün

görmediğini söyledi.