26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

PYD’nin hedefi Akdeniz’e açılan koridor

SURİYE’NİN kuzeyinde El Kaide bağlantılı Nusra örgütü ile şiddetli çatışmalara giren PKK’nın uzantısı PYD’nin amacının Akdeniz’e açılmak olduğu ortaya çıktı.

TAHİR ALPEREN ANKARA23 Temmuz 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
PYD’nin hedefi Akdeniz’e açılan koridor

Rasulayn sonrası Tel Abyad’a geçen PYD’nin Afrin ve Lazkiye’nin kuzeyinden Akdeniz’e açılacak bir koridor peşinde olduğu belirtildi. Kamışlı’dan Rasulayn, Tel Abyad, Ayn Al Arab ve Hatay sınırında bulunan Afrin’e kadar uzanan ve Kürt nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki çatışmalar şiddetleniyor. Bu bölgelerde varlığını Kandil’den gelen destekle iyice hissettirmeye başlayan PYD ve silahlı kanadı YPG’nin Afrin’in ardından Lazkiye’nin kuzeyindeki koridordan Akdeniz’e açılma planının uygulamaya koyduğu ifade edildi. Bu planın başarıya ulaşması halinde ise, PYD ile anlaştığı öne sürülen Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, elinde bulunan petrol rezervini bu koridordan rahatça dünyaya pazarlama fırsatı bulacağı belirtildi. Ancak PYD’nin ele geçirmek istediği koridor Türkmen bölgesinden geçiyor. Bu durumda Bayırbucak Türkmenlerinin varlığı da tehdit altına girecek.  PYD’nin hareketliliğine karşı Özgür Suriye Ordusu da dün Türkiye sınırında bulunan kritik bölge Cisr Eş Şuğur’a girdi.

SURİYE’DE KÜRT NÜFUS

KUZEY Suriye’de yaşayan bir buçuk milyon kadar Kürt nüfusun yüzde 30’u Afrin şehrinde 360 köy halinde, yüzde 40’ı Rasulayn’da 700 köy halinde, yüzde 10’u Ayn Al Arab’da 120 köy halinde, yüzde 10’u Al safirah bölgesinde 200 köy halinde yaşıyor.