8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: Rus işgali altındayız

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rus askerlerinin topraklarına girdiğini söyleyerek BMGK’yı acil toplantıya çağırdı, Türkiye ziyaretini de iptal etti. Rusya ise ‘İşgal yok’ açıklaması yaptı.

29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: Rus işgali altındayız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Rus askerlerinin Ukrayna’ya girdiğini ve bunun bir ‘işgal’ olduğunu söyledi. Poroşenko Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Türkiye ziyaretini de iptal eden Proşenko, “Ülkemizin doğusunda durum hızla kötüye gidiyor. İşgal altındayız” dedi. Poroşenko, Rusya yanlsı militanların doğudaki kıyı kenti Novoazovsk’u ele geçirmesinden sonra yaptığı açıklamada, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Rusya: Gerçek dışı

Rusya ise iddiaları kesin bir dille reddetti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Rus ordu birliklerinin Ukrayna’nın doğusuna girerek askeri çatışmalarda yer aldığı yönündeki açıklamaların “gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığını” söyledi.

3–4 bin Rus askeri var

Konaşenkov, Rus askeri birlikleri ve birimlerinin büyük çoğunluğun kendi uzak bölgelerinde bulunduğunu ve çeşitli taktik eğitimlere katıldığını ifade etti. Bu arada, Rus televizyonuna konuşan Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçı gruplardan birinin lideri olan Alexander Zakharçenko, Doğu Ukrayna’da yaklaşık 3-4 bin Rus askerin kendileriyle birlikte savaştıklarını söyledi. 

Türkiye ziyareti iptal

Poroşenko, “Türkiye’ye düzenleyeceğim çalışma ziyaretini Donetsk’te durumun kötüleşmesi ve Rus birliklerinin işgali nedeniyle iptal ettiğimi bildirdim” dedi. Dünyanın bir an önce Ukrayna’daki duruma odaklanması gerektiğini kaydeden Poroşenko bu konuyla ilgili önlem alınması gerektiğini ifade etti. Kremlin yönetimi ise Poroşenko’nun iddiaları sonrası yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Ukrayna’ya girmediğini kaydetti. ABD’nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ise twitter hesabından paylaştığı bir mesajda “Rusya’nın sağladığı tanklar, zırhlı araçlar, toplar, roket rampaları Ukrayna ordusunu yenmek için yeterli olmadı. Şimdi ise Rus birliklerinin doğrudan çatışmalara girdiğini görüyoruz” dedi. Büyükelçi Pyatt ayrıca “Rusya’nın en son teknoloji hava savunma sistemi olan karadan havaya güdümlü füzeleri SA-22’ler Ukrayna’da” açıklamasında bulundu.