16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Sen gözaltına al getir suçu sonra da ayarlarız

Hukuka aykırı soruşturmalara bir yenisi daha eklendi. İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’ne yönelik 2 yıl önce başlatılan soruşturmada, savcının polise; “Önce gözaltına alın, işlemleri sonra da ayarlarız” dediği ileri sürüldü.

Helin Şahin/İstanbul17 Ocak 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sen gözaltına al getir suçu sonra da ayarlarız

17 Aralık darbe girişiminin ardından dosya mühürleri dahi sökülmeden işadamlarının malvarlıklarına tedbir koyan hukuka aykırı soruşturma girişimlerine bir yenisi daha eklendi.

300 binayı mühürleyin

İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’ne yönelik 2 yıl önce başlatılan soruşturmada “Olay ve şahıs arasındaki bağlantı belli değil, belge yok, operasyon yapamayız” diyen emniyete, savcının; “Önce gözaltına al, işlemleri sonra ayarlarız” dediği ileri sürüldü.  Darbe yoluyla hükümeti devirmeyi planlayan paralel güç, dün de İstanbul Cumhuriyet Savcılığında Memur Suçlarına bakan savcı İbrahim Baytekin’in hukuksuz girişimiyle harekete geçti. 2 yıl önce başlatılan ve İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ve Beyoğlu Belediyesi’ni hedef alan soruşturma ile ilgili operasyon kararı 16 Aralık’ta alındı. 35 kişinin gözaltına alınması ve aralarında okul, kreş, hastane gibi yerlerin yer aldığı 300 binanın yangın ruhsatlarında usulsüzlük olduğu bahanesiyle basılması için talimat verilen operasyon görev değişiklikleri nedeniyle bekletildi.

Aralarında 7 bin sayfa tapenin de olduğu belgeler 31 Aralık’ta Adli Emanet’e teslim edilirken, 15 günlük zaman aralığında bu belgelerin nerelerde tutulduğu bilgisine ise ulaşılamadı. Dün operasyon için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazan savcılık ise, Emniyet’ten “Olay ve şahıslar arasında nasıl bağlantı kurulacak, belge yok. Hukuksuz gerekçelerle operasyonu yapamayız” cevabını aldı. Belgeleri gizleyerek kanunsuz operasyon emri veren savcılığın bu talebini reddeden emniyete, savcılık ise, “Önce gözaltına alın, sonra işlemleri yaparız” dediği öne sürüldü.

Emniyet’ten suç duyurusu

Emniyet Müdürlüğünün, kendilerinden hukuksuz bir gerekçeyle operasyon yapılmasını talep eden savcı hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi.

‘Konuşacağım’ dedi ama kapıyı kilitledi

Operasyon için emniyete hukuksuz talimat verdiği belirtilen memur suçları bürosunda görevli savcı İbrahim Baytekin, gün içerisinde önce gazetecilere açıklama yapacağını söyledi. “Mesai saatinin bitimine yakın gelin açıklama yapacağım” diyen Savcı İbrahim Baytekin’in, saatler sonra ise kapısındaki gazeteci ordusunu koruması aracılığıyla aşağı indirdiği görüldü. Savcı İbrahim Baytekin, gazetecilerin aşağı inmesinin ardından odasını kilitleyip adliye binasından da ayrıldı.