26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Silivri’de hakim ve savcılara Ergenekon kuşatması

CHP, İP ve TGB, yarın Silivri’ye üçüncü kuşatmayı yapacak. Ergenekon hakim ve savcılarını protesto etme eylemi için CHP Türkiye’nin bir çok ilinden otobüs kaldırıyor. İstanbul’da ise 37 ayrı noktadan Silivri’ye CHP otobüsleri sefer yapacak.

Helin Şahin7 Nisan 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Silivri’de hakim ve savcılara Ergenekon kuşatması

ERGENEKON davasında sona yaklaşıldıkça, sanıkları destekleyenlerin hakim ve savcıları etkileme girişimleri de artıyor. CHP, İP ve TGB’nin yarın yapılacak duruşma öncesi Silivri’yi kuşatmak için hazırlıklarını tamamladı. Türkiye’nin birçok ilinden CHP’ye ait otobüslerle Silivri’ye gösterici taşıyacak organizatörler, İstanbul’da 37 noktadan yüzlerce araç kaldıracak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Ergenekon davası, 8 Nisan’da Silivri Cezaevi yerleşkesindeki duruşma salonunda devam edecek. Geçen celsede savcılar, esas hakkındaki 2271 sayfalık mütalaalarını mahkemeye sunmuşlardı. 8 Nisan’da devam edecek davada, mahkeme sanıklar ve avukatlarına söz hakkı vererek esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaları alacak. Bu sürecin ardından da sanıkların son sözlerini soracak olan mahkeme kararını vermek için davayı erteleyecek. 

‘Hepimiz Ergenekoncuyuz...’

Savcıların sanıklar hakkında talep ettiği ağırlaştırılmış müebbet cezalarına tepki amacıyla CHP, İP ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) günlerdir Silivri’ye miting çağrısında bulunuyor. İP Genel Başkanı tutuklu sanık Doğu Perinçek’in “Hepimiz Ergenekoncuyuz, Ergenekon’dan çıkalım Silivri’ye yürüyelim” şeklindeki sözlerinin çağrı metni olarak bastırıldığı kağıtlar Türkiye’nin her yerinde dağıtılıyor. Her ilden göstericilerin akın edeceği Silivri’ye İstanbul’da 37 ayrı noktadan CHP’nin yüzlerce otobüs kaldırılacağı belirtildi. Silivri Cezaevi çevresinde miting yapmayı planlayan göstericilerin duruşma salonunu basmayı hedefledikleri iddia edildi. Hakim ve savcılara gözdağı vermeyi amaçlayan eylemcilerin yargılamayı da kilitlemek istedikleri kaydedildi. Ergenekon ve Balyoz davasını yakından takip eden ve göstericilerle beraber hareket eden CHP’liler de 8 Nisan’a katılım çağrısı yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptığı yazılı açıklamada, “Silivri’de tutsak bulunan yurtseverlerimizi yalnız bırakmayacağız. Şimdi halkın ayağa kalkma zamanı. Toplama kamplarına karşı özgürlük mücadelesini yükseltme zamanı.

Özgürlük meşalesi çağrısı

Özgürlük meşalesini yakmak için 8 Nisan’da yine Silivri’de olacağız. Tüm yurttaşlarımızı 8 Nisan günü saat 08.30’da duruşma için Silivri’ye davet ediyoruz’’ dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile CHP Mersin Milletvekili İsa Gök de Ulusal Kanal’dan bu çağrıyı tekrarladı.

‘Hakimleri salondan sağ çıkartmayız’

Ergenekon davasında mütalaanın beklendiği duruşmanın yapıldığı 13 Aralık 2012’de yine İP-TGB ve CHP’nin öncülüğünde Silivri’de Ergenekon kuşatması yaşanmıştı. Yüzlerce kişi otobüslerle Silivri’ye taşınmış, duruşma salonun girmek isteyenler jandarma ile çatışmıştı. Duruşma sürerken, “İçerden kötü bir karar çıkarsa hakimleri salondan sağ çıkartmayız” tehditleri savrulmuştu. İkinci Ergenekon kuşatması ise 13 Mart günü mütalaanın çıkmasını engellemek için yaşanmış, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Mahmut Tanal jandarma barikatlarının üstünden atlayarak salona girmişti. Tanal, barikattan atlarken topuğunu kırmıştı.