23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Sınırlardaki büyük tezgah

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin güney sınırlarında arkasında bir üst aklın olduğu büyük bir oyun oynandığını söyledi. Erdoğan, “Bu oyun PYD’nin mantalitesini aşıyor. Oyun 1295 kilometrelik güney sınırımızda. Irak sınırını da kapsıyor. PYD tezgahı bozulacak diye Peşmerge ve ÖSO’ya karşı çıktı” dedi.

Ahmet Taşgetiren26 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Sınırlardaki büyük tezgah

Öncelikle maalesef çok ciddi bir dezenformasyon var. Maalesef ülkemizdeki bazı görsel ve yazılı medya organları da buna dahil. Örneğin, Sayın Obama ile yaptığımız görüşmeden sonra birçok uydurma haber ve yorumlar yapıldı. Görüşmeler esnasında benim Obama’ya söylediğim şuydu: PYD’ye yapılacak olan bu yardımları tasvip etmemiz mümkün değil. Çünkü PYD, PKK ile eş bir terör örgütüdür. PKK’nın içerisindeki Suriyeli lider kadrolarının da PYD içerisinde savaştığını da bilenlerdeniz. Bu süreç içerisinde sayın Obama’nın görüşmeden sonra kalkıp, silah mühimmat Kobani’ye indirmiş olmaları tasvip edilmez. Kobani ABD için niçin bu kadar stratejik? Bana söylenen tek bir şey var: “Eğer Kobani düşerse IŞİD ‘Bak Amerika’ya karşı koalisyona karşı büyük bir zafer kazandım’ edasıyla dolaşacak”.

Rejim PYD’yi destekliyor

“Ben de Obama’ya ısrarla şunu söyledim; Dedim ki; “Bakın şu anda Kobani boş bir şehir, 200 bin Kobaneli benim ülkemde. Zaten PYD’nin önceki destekçisi de rejimdi. Rejim daha sonra PYD ile arayı açtı.  Kendileri PYD’ye silah yardımı yaptıklarını açıkladılar biliyorsunuz. Bu arada Obama ile yaptığım görüşmede, ‘Ben bu gece hemen Barzani ile gerekirse görüşürüm, kendilerinden Peşmergeleri gönderme işinin hızlandırılmasını isterim’ dedim. Obama’nınbize verdiği cevap şuydu: ‘Kobani’dekiler 2-3 gün bile dayanamazlar. Ellerinde  herhangi bir silah mühimmat kalmadı...”

PYD peşmergeyi istemedi

“O görüşmede Obama’ya dedimki, “Biz kendi üzerimizden oraya peşmergelerin geçişini sağlayacağız.’ Tabii oradakilerin hesapları bana göre farklı. PYD Peşmerge gelirse, Kobani’ye Peşmerge hakim olur diye Peşmerge’yi istemiyor. PYD, oraya peşmergenin gelmesi durumunda oyununun bozulacağını düşünüyor. Tezgah bozulacak. Bundan dolayı Peşmerge’yi istemiyor. Sayın Obama’ya şunu da söyledim: ‘Birinci derecede tercihimiz, Hür Suriye Ordusu’dur’ dedim. Ve biz, Hür Suriye Ordusu ile de görüşürüz’ dedim. Ve nitekim Barzani bunu kabul etti. Spekülasyonların ortadan kalkması için bunları söylemek zorundayım: Hedef 2000 kadar Peşmerge’nin gelmesiydi. İlk etapta 500 göndereceklerdi fakat daha sonra PYD bu sayının 155’e inmesini... Hatta onlar 155’i de istemediler. ‘Bize ağır silah gönderin.’ Dediler. Tabii. Kuzey Irak yönetimi dedi ki, ‘Hayır, biz silahı size göndermeyiz. Biz kendi elemanlarımızla bu silahları göndeririz, tekrar onlarla da alırız. ‘ Peki biz ne yaptık? Biz, bunun bizim kontrolümüzde gireceğini esasa bağladık.

Tezgahı kuran başka biri var

“Bu arada Hür Suriye Ordusu’ndan da olumlu cevap geldi. Onlar da 1300 kişiyi göndermeyi kabul ettiler ve 1300 kişinin gönderilmesiyle ilgili adımı attılar. Çok enterasandır; PYD önce bu 1300 kişiye biraz kabul etmiyordu. Sonra bunukabul etme konumunda kaldı. Fakat burada da yine farklı bir adım attı. O da şu: ‘Biz onlara ayrı bir cephe açalım.’ Oyun içerisinde oyun. Hesap bu. Fakat bir hesap karşısında, tabii oyun bozuluyor. Şunun üzerinde bizim iyi düşünmemiz lazım: Tabii, bu tuzağı veya bu tezgahı kuran muhtemelen başka bir mantık var. Yani şu anda PYD’nin mantalitesinin bu kadar güçlü olduğunu düşünmüyorum. Muhtemelen daha üst bir akıl var.”