25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Söz Bitmeden de ikinci İmralı görüşmesi tartışıldı

Star Gazetesi yazarı Elif Çakır'ın sunduğu Söz Bitmeden'in dünkü konuğu Muhsin Kızılkaya oldu.

Serhat Kırcı/Stargazete.com18 Şubat 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Söz Bitmeden de ikinci İmralı görüşmesi tartışıldı
Elif Çakır, konuğu Muhsin Kızılkaya ile İmralı çözüm sürecini konuştu. Mehmet Öcalan'ın İmralı'ya ziyaretinin ardından Muhsin Kızılkaya süreci değerlendirdi.

İmralı’ya gidecek isimler netleşmeye başladı. Mehmet Öcalan dün bir görüşme yaptı ve görüşmenin ardından bir açıklaması oldu.

BDP heyetinde yer alacak isimler neden önemli?

Elif Çakır: Birinci ve ikinci görüşme arasında bir ay kadar süre var bu süre uzun değil mi? Neden bu kadar beklenildi? Ve bir aylık süre içerisinde isim konusunda polemikler yaşandı, Kim gidecek? İsimleri kim belirleyecek? Tartışmaları yaşandı.

Muhsin Kızılkaya: Uzun değil. Bir aylık süre içerisinde herhalde İmralı’ya birkaç sefer yapılmıştır. Bu görüşmeleri yürüten kimse o heyetle Öcalan arasında kıran kırana pazarlık sürmüştür. Bu isimlerin kimler olacağı konusu ise bizim oyalanmamız için bulunmuş ustaca bir şeydir. Bu isimlerin sahiplerinin de, bu oyunun bir parçası olduklarının farkında olmamaları da işin güzel tarafı.

Elif Çakır: İmralı'ya gitmesi beklenen üç isim var; Ahmet Türk, Pervin Buldan, Selahattin Demirtaş. Bu isimlerin süreçle ilgili olarak ayrıca bir önemi var mı?

Muhsin Kızılkaya: O isimlerden birinin önemi var o da Ahmet Türk. Ahmet Türk şu anda bu kitleye abilik yapan bir siyasetçi konumunda, nispeten daha yumuşak ilişki kurması daha kolay, tecrübeli ve bir sürü aşamadan geçmiş bir isim.

Birinci görüşmeden sonra süreç sabote edildi ve Paris İnfazı oldu. Şimdi ikinci görüşme olacak ama bir aydır ısrarlı bir şekilde hem devlet tarafından hem BDP tarafından sürecin muhatapları açısından herkesin hassas olması gerektiği ve sürecin sabote esilmemesi yönünde açıklamalar yapıldı.

Elif Çakır: Bu bağlamda BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın da "Gerekirse PKK'nın yakasına yapışırız" söylemi oldu. Bu iyi niyet gösterisi olarak bilinçli yapılmış politik bir söylem mi?

Muhsin Kızılkaya: Tabi ki bir mesafe sözü değil ama en azından orada da farklı bir sesin çıkabileceğiyle ilgili olarak bir işaret veriyor. Çünkü bu tür katı yapılarda çıkıntı seslere izin verilmez. Ancak buna ihtiyaç var.