19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sözleşmeli başkan

Genel Başkan’ın onayıyla 13 Haziran’da ‘olağanüstü kurultay yapılmayacak’ sözleşmesi imzaladıklarını açıklayan Özkoyuncu, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözünü tutmadığını öne sürerek istifa etti.

Şeyhmus Çakan21 Aralık 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Sözleşmeli başkan

CHP DİYARBAKIR CHP İL BAŞKANI HAŞİM ÖZKOYUNCU İSTİFA ETTİ

CHP Diyarbakır İl Başkanı Haşim Özkoyuncu, Genel Merkez’in bir süre önce aldığı ‘olağanüstü il kongresi’ kararı üzerine dün görevinden istifa etti. Koyuncu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kurban Bayramı’nda yaptığı Diyarbakır ziyareti sırasında kendisine verdiği sözleri tutmadığını, 13 Haziran tarihinde partinin ildeki ileri gelenleriyle Genel Merkez arasında imzalanan “sözleşme”ye de uyulmadığını savundu. Parti kulislerinde Diyarbakır’da olağanüstü kongre kararının CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun isteğiyle alındığı iddia edildi. 

Genel Başkan’ın onayıyla sözleşme

Bir yıl içinde 4 kez olağanüstü kongre yapan Diyarbakır için Merkez Yönetim Kurulu (MYK) geçtiğimiz günlerde yine kongre kararı alınca, 30 Haziran’daki olağanüstü kongrede il başkanı seçilen Haşim Özkoyuncu istifa etti. Özkoyuncu’nun yerine geçici olarak Mehmet Beşir İpekçi seçildi. Özkoyuncu istifa kararını açıkladığı basın toplantısında, 7 Haziran 2012’de il başkanlığına atandığını belirterek, ancak yaşanan sıkıntılar dolayısıyla o dönem il kongresi yapamayacak durumda olduklarını, bu nedenle çıkmazdan kurtulmak için 3 denetmen milletvekili, genel başkan yardımcıları ve parti meclis üyelerinin CHP eski milletvekili Mesut Değer ile sözleşme yapılması kanaatine vardıklarını kaydetti. Özkoyuncu, “13 Haziran 2012 tarihinde genel merkezde, genel başkanın bilgisi ve onayı dahilinde sözleşme yapılmıştır. Bu sözleşmeden bir maddeyi belirtmek isterim; ‘Benim, genel başkanın adayı olduğumu ve taraflar hiçbir şekilde aday olmayacaklarını taahhüt etmektedirler.’ Buna uyulmadığı taktirde MYK tarafından kongre iptal edilecektir” diyen Özkoyuncu, bu mutabakatın ardından 30 Haziran 2012 günü yapılan kongrede il başkanı olarak seçildiğini anlattı. Özkoyuncu, daha sonra il delegelerinin olağanüstü kongre için imza topladığını ve 21 Kasım’da da MYK’dan ‘olağanüstü kongre’ kararı alındığını ifade ederek, şöyle konuştu:

Kılıçdaroğlu bana garanti vermişti 

“Seçildikten sonra genel başkanıma olağanüstü kongre yapılacağı söylentilerini ilettim. Bana ‘Yok öyle bir şey, git işine bak’ dedi. Ben de kendisine böyle bir şey olursa çok üzüleceğimi ve kendimi kullanılmış olarak göreceğimi, bir sıkıntı varsa istifa etmeye hazır olduğumu bildirdim. Bana ‘Olmaz öyle bir şey’ dedi. Yapılan bu görüşmeler ve genel başkanımın bana verdiği sözlere karşılık, alınan bu olağanüstü kongre kararı beni istifa etmek durumunda bırakmıştır. Bu ve benzer sorunlardan dolayı Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan istifa ediyorum. Bu süreç Diyarbakır’da partiyi ele geçirme operasyonudur.”