20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Lütfi Elvan: O binayı böceklere bırakıp TİB’i başka yere taşıyacağız

Yasa dışı yöntemlerle kriptolu telefonların dahi dinlendiği kurum olan TİB için düğmeye basıldı. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, “17-25 Aralık öncesi ne yapıldığını bilmiyoruz, yeni binaya taşıyacağız” dedi.

Ahmet Fatih Erturan23 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Lütfi Elvan: O binayı böceklere bırakıp TİB’i başka yere taşıyacağız

Paralel yapının darbe girişimiyle gündemin ilk sıralarına oturan dinlemeler üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Keşke kurmasaydık” dediği Telekominikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB)’ geleceğine ilişkin hükümet kararını verdi. Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, TİB Başkanlığı’nın mutlaka yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Çalışmalarımızı tamamladık” dedi. 

Ses kayıtları ortaya çıkardı

Gölbaşı Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada TİB’e gönderilen bilirkişilerin 3 ayda yaptığı araştırma sonucunda da, TİB’de kriptolu telefonları dinleyebilecek bir alt yapının mevcut olduğubelirlenmişti. TİB’in mevcut binasından, farklı bir yere taşınacağını belirten Bakan Elvan şunları söyledi: “TİB’in yeniden yapılandırılmasına yönelik ciddi bir adım atmış oluruz. TİB’in mevcut binasından çıkarılıp farklı bir yere aktarılması gerektiğine de inanıyoruz. Çünkü orada ne yapıldığını (17-25 Aralık öncesi) açıkçası bilemiyoruz. O nedenle bizim yeni bir binaya ihtiyacımız var. Ancak şu anda TİB’de gerçekten yasalara, kurallara, hukuka uygun bir şekilde çalışmalar yürütülüyor.” 

O kayıtlar neden silindi

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığının TİB’de bazı işlem kayıtlarının ve logların silindiğini tespit ettiğini ifade eden Elvan,“Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında da her uzmanın, her yöneticinin yaptığı iş ve işlemler aslında  normalde bilgisayarda sürekli olarak kaydediliyor. Bunların tamamı siliniyor. Bunun bir anlamı olmalı. Siz 17-25 Aralık operasyonunda bu kayıtları ortadan kaldırıyorsunuz, neden silinir bunlar? Özellikle mahkeme kararı ile ortaya çıkmış olan dinlemelerin birer kopyası CD olarak TİB’de bulunuyordu. Bunların tamamı parçalanmış, kırılmış. Bu neden yapılır.”