26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Tolon’a ‘zehir’ sorgusu

Özal soruşturmasını yürüten Savcı Çetin, Gizli Tanık Çınar’ın Adli Tıp raporundan 10 ay önce Özal’a verilen zehiri açıkladığı ifadeyi mercek altına aldı. Tolon’a “Özal’ı TUSHAD elemanlarınca siz mi zehirlettiniz” diye sordu.

Mustafa Türk /Ankara1 Nisan 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Tolon’a ‘zehir’ sorgusu

ÖZAL’IN ÖLÜMÜNDE ERGENEKON ŞÜPHESİ MERCEK ALTINDA  

SEKİZİNCİ Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında, Ergenekon ve Zirve Yayınevi davalarının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesi alındı. Özal soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, iki gizli tanığın Özal’ı “TUSHAD’a bağlı çalışan Beyaz Kuvvetler zehirledi” iddiasını emekli Orgeneral Tolon’a sordu. Savcı, Tolon’a TUSHAD’ı kuruluşu, Özal suikastiyle ilgisi ve envanterdeki zehirleri sordu.

Savcıya 4 saat ifade verdi

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden sivil jandarma görevlileri tarafından dün sabah saatlerinde uçakla Ankara’ya getirilen Tolan, yaklaşık 4 saat soruşturma savcısı Kemal Çetin tarafından sorgulandı. Sorgu sırasında gazetecilerin ifadenin alındığı ağır ceza bloklarına girişi yasaklandı. Edinilen bilgiyi göre, Tolon’a Ergenekon davasında bir gizli tanık ile Zirve Yayınevi davasındaki gizli tanık eski uzman çavuş İlker Çınar’ın kendisine yönelik suçlamaları soru olarak yönetildi.

Tolon’a hangi suçlama yapıldı?

Tolon, Genelkurmay’da oluşturulan ve Zirve katliamının yanı sıra misyoner cinayetlerine de etki eden gizli bir ekibin başında olmak şüphesiyle ifade verirken, söz konusu ekibin Özal’ın zehirlenmesinde de parmağı olabileceği iddia ediliyor. Soruşturma savcılığının Özal’ın zehirlenmediğine dair herhangi bir bulgunun tespit edilemediği gerekçesiyle zehirlenme şüphesi üzerinden soruşturmayı sürdürdüğü ortaya çıktı.

‘Hiçbir alakam, bilgim yoktur’

Savcı Çetin, gizli tanıkların ifadelerini Tolon’un yüzüne karşı okurken, Özal’ın ölümüyle bir bağlantılarının olup olmadığını sordu. Tolon’a TUSHAD’ın yapısı, bu yapılanmayı yönetip yönetmediği, bu yapılanmanın Özal suikastiyle ilgisi ve TUSHAD envanterinde insan ölümüne sebep olabilecek zehir bulunup bulunmadığı soruldu. Tolon tüm sorulara “Hiçbir alakam bilgim yoktur” diyerek suçlamaları reddetti. Ayrıca Tolon, Beyaz ve Siyah oluşumdan hiçbir şekilde haberdar olmadığını belirterek böyle bir oluşumu kabul etmediğini ifade etti.

35 soru sonrası serbest kaldı

Tolon’a yaklaşık 35 soru yöneltilirken ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Tolon’un avukatı İlkay Sezer, adliyeden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, “Müvekkilim bugüne kadar hiçbir iddiasını somut olarak destekleyememiş bir şahsın yakışıksız, asılsız, onur kırıcı iddialarıyla ilgili ifade verdi. Savcı bey de ifadenin ardından serbest bıraktı” dedi.

Adli Tıp’tan önce zehir türünü açıkladı

MALATYA’DAKİ Zirve Yayınevi Davası’nda ifade veren gizli tanık İlker Çınar, Özal’ın Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi tarafından planlı bir şekilde zehirlenerek öldürüldüğünü iddia etmişti. Adli Tıp’ın Özal’ın mezarını açmasından yaklaşık 10 ay önce 5 Şubat 2012 günü verdiği ifadede TUSHAD’a bağlı Beyaz Kuvvetler’in Özal’ın Polonyum 210 ve Amerikyum 241 isimli radyoaktif ilaçlarla zehirlendiğini iddia etti. Adli Tıp, Özal’ın naaşında Çınar’ın bahsettiği zehirleri bulmuştu.

Savcı, Ergenekon bağlantısına bakıyor

ERGENEKON iddianamesinde Turgut Özal’la ilgili ve o dönemde yaşanan faili meçhul cinayetleri inceleme kararı alan özel yetkili savcı Kemal Çetin, bu kapsamda Ergenekon soruşturması kapsamında alınan ifadeler de Özal’ın şüpheli ölümünde Ergenekon iddiasını araştırıyor. Çetin bu çerçevede, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ifadelerini incelerken, gizli tanıkların suçladığı diğer Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de talimatla ifadesini almıştı.