25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Topbaş: Taksim'in AVM'ye ihtiyacı yok

Taksim projesini iyi anlatamadıklarını ifade eden Topbaş, Gezi Parkı'ndaki çalışmaların Topçu Kışlası ile ilgisi olmadığını, yayalaştırma projesi kapsamında tretuvar düzenlemesi yapıldığını söyledi.

31 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Topbaş: Taksim'in AVM'ye ihtiyacı yok
Taksim'in bir alışveriş merkezine ihtiyacı olmadığını kaydeden Topbaş, "Projeye CHP de destek verdi" eleştirileri ile ilgili olarak da, CHP'nin yayalaştırma projesine destek verdiğini ancak Topçu Kışlası'na karşı çıktığını söyledi. Topbaş, Gezi Parkı'ndaki eyleme yapılan müdahaleye ilişkin "Halka bu şekilde davranılmasını da tasvip etmiyorum" dedi.

Kadir Topbaş'ın açıklamalarından satır başları:

ANLATAMADIK

Çok üzücü görüntülere tanıklık ettik. İstanbul bunu hak etmedi. Orada gerçekten çevreye duyarlı insanlar böyle bir eyleme girmiş olabilir. Bunu da kullanmak isteyenler olabilir. İstanbul'un her noktasını çok daha farklı hale getirmenin heyecanı içindeyiz. Belki net olarak anlatmadık.

Taksim'in yayalaştırma çalışması... Bununla ilgili projeler var. İnşaatı devam eden bölümle ilgili kurul onayı vermişti. CHP de buna destek verdi. İkinci proje Topçu Kışlası. CHP buna karşı çıktı.

TRETUVAR "KIŞLA" ZANNEDİLDİ

Yayalaştırma ile ilgili yoğun bir çalışmaya başladık. Tretuvar düzenlemeleri ile ilgili çalışmalar, Topçu Kışlası inşaatı zannedildi. Talimhane Bölgesi ile Taksim Meydanı arasını yayalaştırma çabası var. Şu anda bunun son aşaması olan Divan Oteli karşısına gelen noktadaki ağaçlar başka bir yere taşındı. Topçu Kışlası'nın düşünüldüğü alan orası değil. Topçu Kışlası orada bulunan yapıların en son noktası olan İstanbul Sanat Galerisi'nde bitiyor.

GEZİ PARKI'NA MÜDAHALE YOK

Demokratik ülkede tepkiler gayet olağandır. Buna karşı çıkan da olabilir. Şu anda zaten bugün itibarıyla bir Topçu Kışlası yok. Şu an yayalaştırma çalışmaları sürüyor. Şu anda Gezi Parkı ile ilgili bir müdahale yok. Bunu net olarak söyleyeyim.

TAKSİM'DE AVM'YE İHTİYAÇ YOK

Kışla'nın metrekaresi bir AVM olmaya müsait değil aslında. Orada bir rezidansdan ziyade sanat galerileri olabilir. Bunlar daha sonra tartışılır. Sayın Başbakan'ın değerlendirmeleri de önemli. Taksim'in bir alışveriş merkezine ihtiyacı yok. Taksim'i daha aktif kullanabilen farklı birtakım sanat galerileri, kafeleri ile bezenmiş alanlarına ihtiyaç vardır.

TASVİP ETMİYORUM

Bir kısım siyasi çevreler Gezi Parkı'nda rant devşirmeye çalıştı. Ama halka bu şekilde davranılmasını da tasvip etmiyorum.

AKM'Yİ DE YAPABİLİRDİK

Gerçek anlamda bir opera binası kültür merkezi olabilir diye düşünmüştük. Ama şu anda bir özel firma AKM'nin güçlendirmesini yapmakta. Muhsin Ertuğrul'u yaptık. AKM de yapılabilirdi.

ÇADIRLARIN YAKILMASI DOĞRU DEĞİL

Gezi Parkı'nda çadırların yakılması doğru bir iş değil. Mutlaka kayıtları vardır. Bu kayıtlara göre bu zararı tazmin ettiririz. Zarar vermek için değil, sıkıntıları çözmek için varız. Zabıtamız ile özür de dileriz.

ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ

Hem ulusal hem uluslararası ölçekte geçitlere ihtiyaç var. 3. Köprü ile ilgili beş nokta önerilmişti. En az çevre zayiatı verecek şu andaki nokta.