20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

TSK’da ‘paralel’ avı

Askeri savcılık, harddiskin Gölcük Donanma’da değiştirildiği şüphesi üzerine soruşturma açtı. Harddiskin üzerindeki parmak izinin kime ait olduğu araştırılacak. Üste görevli asker/sivil tüm personel sorgulanacak.

STAR ANKARA6 Şubat 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
TSK’da ‘paralel’ avı

5 NOLU HARDDİSK RAPORU ÜZERİNE ORG. ÖZEL’İN TALİMATIYLA SORUŞTURMA AÇILDI

TÜBİTAK’TA görevli bilirkişinin Balyoz ve Poyrazköy davalarının ana delillerinden 5 nolu harddiskle ilgili raporunun ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in talimatıyla Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı’nda 6 Aralık 2010’da yapılan aramada, İstihbarata Karşı Koyma Dairesi’nde (İKK) bir odanın zeminindeki zulada 5 nolu harddisk ve çok sayıda belge ele geçirilmişti. Bunun üzerine dönemin Donanma Komutanı emekli Oramiral E. Murat Bilgel’in talimatıyla idari soruşturma başlatılmış ancak bir sonuç çıkmamıştı.

Sonradan toplu veri yüklendi

Son olarak Poyrazköy davasında mahkemenin bilirkişi olarak tayin ettiği TÜBİTAK görevlileri, “5 no’lu harddiske 28 Temmuz 2009 tarihinden sonraki bir zamanda toplu veri aktarımı yapıldığı” tespiti yapmıştı.Bilirkişi raporunun kamuoyuna yansımasının hemen ardından Genelkurmay Başkanı Org. Özel duruma bizzat el koydu. Sadece idari soruşturması yapılan olaya ilişkin Özel’in talimatıyla adli soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre soruşturma kararı, söz konusu harddiske müdahalenin, bulunduğu noktada yani Gölcük İyapıldığı şüphesi üzerine alındı.

İhbarcı o zulayı nasıl bildi?

İhbarcının nasıl olup da belgelerin bulunduğu zula tabir edilen yeri bildiği gibi idari soruşturmada açığa çıkmamış unsurlar da tekrar gündeme geldi. Soruşturma aynı zamanda Balyoz davasının hükme bağlanmış olması üzerine başlatıldı. Daha önce Askeri Savcılığın adli soruşturma başlatması talebi, yargılama sivil yargıda devam ettiği için reddedilmişti. Balyoz’da kesin hüküm verilmesi üzerine Askeri Savcılığın adli soruşturma başlatması önündeki engel kalkmış oldu.

Eski yeni tüm personele sorgu

Soruşturmayı Donanma Askeri Savcılığı mı, yoksa Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın mı yürüteceğinin belirlenmesinin ardından savcılık, 28 Temmuz 2009’dan İKK’da arama yapılan 6 Aralık 2010 tarihine kadar olan dönemde o odaya giren çıkanlar, girip çıkma yetkisi olanlar, geçici görevle gelmiş ve bu odaya girmiş çıkmış olanlar, söz konusu birimde görevli olan askeri veya sivil personelden emekli olanlar da hepsini sorgulayacak.

Parmak izinin sahibi aranacak

Savcılık, daha önce harddisk üzerinde tespit edilen ve kime ait olduğu bilinmeyen parmak izi de sorgulanan şahısların parmak izleriyle tek tek karşılaştırılacak. Harddisk üzerinde oynama yaptığı iddia edilen kişinin bulunmasına çalışılacak.

‘Yasadışı oluşum’  

Genelkurmay Başkanlığı’nın soruşturma emri, STAR Yazarı Fehmi Koru’ya yapılan açıklamayla ortaya çıktı. Genelkurmay açıklamasında, davalarda sanık konumundaki askerlerin “yasadışı bir oluşum tarafından sahte veriler yüklenerek bulunduğu” iddiası hatırlatıldı ve “TÜBİTAK bilirkişi raporunun söz konusu iddiaları destekler nitelikte olması da dikkate alındığında, Donanma’da bulunan materyallerin kim tarafından kötü niyetle düzenlenip konulduğunun ortaya çıkarılmasına için soruşturma yapılması gerektiği” vurgulandı. Askeri yetkililerden edinilen bilgiye göre, soruşturmanın TSK içine sızmış olduğundan şüphelenilen paralel yapıyı da ortaya çıkarması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan’ın siyasi danışmanı Yalçın Akdoğan’ın “orduya kumpas kurdular” ifadesi ve ardından paralel yapıya mensup oldukları iddia edilen jandarma personelinin MİT’e ait olduğu bilinmesine karşın Suriye’deki Türkmenlere yardım götüren TIR’lara yönelik operasyonu TSK komuta kademesinde rahatsızlık yarattı. TÜBİTAK raporundaki “oynama yapılmış” tespiti de “kumpas” ve politik çatışmalara TSK’nın da alet edilmeye çalışıldığı kuşkularını arttırdı. Paralel yapının kumpasla ordu içinde rahatsızlık yaratarak darbeye zemin hazırlamak da dahil çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor.