27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Türkiye bugün küllerinden doğdu

Meclis’te yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevine başlayan Erdoğan, “Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye’nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye’nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür” dedi.

29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye bugün küllerinden doğdu

12. CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda ant içerek görevine başladı. Erdoğan, TBMM’de gerçekleştirilecek yemin törenine katılmak üzere, dün saat 13.30’da Keçiören Subayevleri’ndeki konutundan ayrıldı. Cumhurbaşkanlığı makam aracı devir teslim töreni öncesi forsu kapalı bir şekilde Erdoğan’ı konutundan aldı. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılanan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamladı. Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile Şeref Kapısı’ndan TBMM Genel Kurulu Salonu’na geçti.

Alkışlarla karşılandı

Aynı saatlerde TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında ant içme töreni için olağanüstü toplandı. Çiçek, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’dan, Erdoğan’ın seçildiğine dair tutanağının takdim edilmesi ve ant içmesi için Genel Kurul Salonu’na davet edilmesini istedi. Erdoğan, Genel Kurul Salonu’nda bulunan milletvekilleri ve davetliler tarafından ayakta ve alkışlar eşliğinde karşılandı. Çiçek, Erdoğan’ın seçildiğine dair çerçeveli tutanağı Erdoğan’a sundu. Başkanlık Divanı kürsüsünden mazbatasını alan Erdoğan, daha sonra Bahçekapılı eşliğinde kürsüye gelerek yemin etti.

Milletle kucaklaşma

Erdoğan Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaret etti. Arslanlı yoldan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine çıkan Erdoğan’ın ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Aziz Atatürk, 10 Kasım 1938’de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007’de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. 10 Ağustos’ta bu büyük değişiklik hayata geçti. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum” diye yazdı.

Daha çok çalışacağız

Erdoğan şöyle devam etti: “Siz ve tüm silah arkadaşlarınız istiklal savaşının ardından istikbal mücadelesini başlatmış, Türkiye’ye muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için büyük gayret göstermiştiniz. Sizin başlattığınız bu mücadele, 10 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesiyle yeni bir zaferi tecrübe etmiş oldu. Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye’nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye’nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920’de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür. Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuş, hakimiyeti milliyeye her zamankinden çok daha fazla güç kazandırmıştır. Ülkemiz, vatanımız, devletimiz, bayrağımız ve en önemlisi de aziz milletimiz için her zamankinden daha çok çalışacağıma söz veriyorum.”

BAŞKOMUTAN İÇİN 101 PARE TOP ATIŞI
 
Erdoğan, yeminin ardından kürsüde kaldı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstiklal Marşı’nı seslendirdi. İstiklal Marşı okunurken, TBMM’de bayrak direğine cumhurbaşkanlığı forsu çekildi. Bu sırada, Ankara ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı gerçekleştirildi. 101 pare top atışı, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma bir gelenek. 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı seçilmesi 101 pare top atışıyla ilan edilmiş, daha sonra seçilen tüm cumhurbaşkanları için aynı prosedür uygulanmıştı. Top atışı aynı zamanda Türk Ordusu’nun, yeni Başkomutanı’nı selamlaması anlamına geliyor.
 
YÜKSEK YARGI VE HDP’DEN AYAKTA ALKIŞ
 
Yemin töreninde Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Yargıtay Başsavcısı Hasan Erbil, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Kuvvet Komutanları da hazır bulundu. Erdoğan’ın Genel Kurul Salonu’na girişinde Güngör, Akyel, Erbil alkışla karşıladı. Yemin töreninden sonra Yargıtay Başkanı da Erdoğan’ı alkışlayanlar arasına katıldı. Devlet Bahçeli başkanlığındaki MHP de törende hazır bulundu. HDP Grubu da Eş Başkan Selahattin Demirtaş başkanlığında törende yer aldı. HDP Grubu’ndan bazı milletvekillerinin Genel Kurul’a girişi ve mazbatayı alması sırasında Erdoğan’ı alkışladığı gözlendi.
 
Ailesi Erdoğan’ı yalnız bırakmadı
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin törenini eşi Emine Erdoğan ile kızları Esra Albayrak, Sümeyye Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile torunu cumhurbaşkanı locasından izledi. Erdoğan, Anıtkabir’e gelişinde yol boyunca vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı. En üst düzey olan bir numaralı törenin gerçekleştirildiği Anıtkabir’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu da görev yaptı.