26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye IŞİD stratejisini açıkladı: Asker yok yardım var

Türkiye, Obama’nın 4 ayaklı IŞİD Stratejisi’ne destek istemek için gelen Kerry’e 5 cevap verdi: Koalisyonun askeri boyutunda yer almayız. Muhaliflere dahi sadece insani yardımda varız. İncirlik kullanılamaz. Sivil halka insani destek artırılacak. Sınır güvenliğinde işbirliğine hazırız.

Zeynep Tuğrul13 Eylül 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye IŞİD stratejisini açıkladı: Asker yok yardım var

ABD Başkanı Barack Obama’nın 4 ayaklı IŞİD Stratejisi’ni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde değerlendiren devletin zirvesi, dün Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’i, 5 mesaj ile cevapladı. Kerry, ülkesinin IŞİD’e karşı mücadele planına Türkiye’nin vereceği desteği öğrenmek üzere dün, Cidde’deki terörle mücadele toplantısının hemen ardından Ankara’ya geldi. Kerry, gün boyu aralıksız süren çalışma ziyareti kapsamında sırasıyla Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile görüşmelerde bulundu. Görüşmelerde, Obama’nın, 4 ayaklı stratejisinin askeri unsur içermeyen tüm unsurlarının, Suriye’de savaşın başladığı 3 yıldan bu yana Türkiye tarafından zaten yerine getirildiği anımsatılarak, şu cevaplar verildi:

ASKERİ UNSUR YOK

Türkiye, koalisyonun, askeri unsur taşıyan hiçbir adımında yer almayacak. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu koalisyonun parçası olmayacak. Bu kapsamda, koalisyonun hava operasyonları için, İncirlik Üssü’nün statüsünün değiştirilmesi sözkonusu değil. İncirlik Üssü ve diğer Türk askeri üsleri, bu zamana kadar olduğu gibi, silahlı operasyonlar için kullanılamaz. İncirlik’in açılması, ancak ve ancak, çok gerekli durumlarda insani yardımların iletilmesi ve sınır ötesinde bir uçağın vurulması gibi insani durumlarda, silahsız uçaklar için üs olarak olabilir. Aynı şekilde, Türk hava sahası da, sadece insani yardım uçuşlarına açılabilir.

MUHALİFLERE DESTEK

Türkiye’nin ‘Irak ve Kürt güçleri ile Suriyeli ılımlılara eğitim ve askeri ekipman sağlanması’na cevabı da şöyle: “Yardımlarımız, insani yardım malzemesi boyutunu geçmeyecek: Türkiye, sınır içinde veya sınır dışında askeri eğitim verilmesi projelerine katılmayacak. Bununla birlikte muhaliflere yönelik her türlü insani yardımı yapmaya devam edeceğiz. Esad’a karşı savaşın başladığı 3 yıldan bu yana, Özgür Suriye Ordusu üyelerine insani yardım kapsamında destekleyen ve savaştan kaçan tüm Suriyelileri, hiçbir ayırım gözetmeksizin ülkesinde misafir eden Türkiye, bu politikasını sürdürmeye devam edecektir. Ayrıca, Türkiye, İstanbul’da büro açan ve tıpkı ABD gibi, “Suriye halkının tek meşru temsilcisi” saydığı Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na da siyasi desteğini sürdürecektir.”

MALİ KAYNAK KESİLMELİ

IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulmasına Türkiye’den destek var. Terörle mücadeledeki kararlılığı ile bilinen Türkiye, bu konuda alınacak tüm yasal kararlara saygılı davranacak.

İNSANİ YARDIMA DEVAM

Türkiye hem topraklarını ve hava sahasını insani yardım malzemelerinin nakliyesine açacak. Türkiye de bizzat kendi yardımlarını gerçekleştirecek. Türkiye, Suriye’de BM aracılığı ile yaptığı insani yardımlar ile Irak’ta AFAD, TİKA ve Türk Kızılay’ı aracığı ile yaptığı yardımları, artırarak sürdürecek.

İSTİHBARAT PAYLAŞIMI

Kerry ile 910 km’lik Türkiye-Suriye sınırı ile 384 km’lik Irak sınırında alınacak güvenlik önlemlerinde nasıl işbirliği yapılabileceği konusu da gündeme geldi. ABD ve Türk tarafı, ABD ve Avrupa pasaportu taşıyan bazı şahısların, Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçip IŞİD veya El Kaide, El Nusra gibi örgütlere katılmasının önüne geçmek için istihbarat paylaşımını artırma kararı aldı.

Türkiye göç dalgası için güvenli koridor istiyor

Kerry, Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmesinden önce kısa bir açıklama yaparak, “Çok teşekkür ediyorum. Tekrar Ankara’da olmak benim için çok büyük bir mutluluk. Mevlüt Bey ile burada görüşmek de benim için çok önemli. Çünkü birbirimizi çok kısa bir zamanda tanıma fırsatı bulduk ama çok derinlemesine görüşmeler yaptık Türkiye ve ABD’yi ilgilendiren konularda” dedi. Türkiye ve ABD’nin NATO ortakları olduğunu ancak ortaklığın bununla sınırlı olmadığının altını çizen Kerry, “Son 1,5 yıl içerisinde, ben en yakın ilişkilerimden bir tanesini Davutoğlu ile kurmuştum. Şimdi kendileri Başbakan oldular. Kendisiyle çok yakın bir şekilde çalışmıştık,

 

çok sık görüşüyorduk. Şu ana kadar olan Sayın Çavuşoğlu ile olan ilişkimize, görüşmemize baktığınızda, çok sık görüşüyoruz” dedi. Öte yandan ABD’nin, IŞİD’e yönelik hava operasyonları kararı, Türkiye’yi, “Yeni bir göç dalgası” oluşturma ihtimali nedeniyle endişelendiriyor. Ankara, Körfez Savaşı sırasında Irak’ta yaptığı gibi, “Uçuşa Yasak Bölge” uygulaması yapmasını istiyor. Suriye ve Irak’ta oluşturulabilecek Tampon Bölge, hem ülke içindeki savaştan hem de koalisyon güçlerinin hava bombardımanından kaçmak isteyen siviller için sığınak olacak; Türkiye’ye göç etmelerine gerek kalmayacak. Uluslararası insani yardımlar da yine Tampon Bölge’de dağıtılacak.

Ne yapacağına Ankara kendisi karar verecek

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, 49 Türk diplomatının halen IŞİD tarafından rehin tutulduğuna dikkati çekerek, bu durumun “Türklerin IŞİD’e karşı koalisyona katkı sağlamasında engel oluşturabileceğine” dair endişesinin olup olmadığı yönünde bir soruyu da yanıtladı. “Bu çabaya katkı sağlayabilecekleri en uygun yolun ne olduğunun, Türklerin kendisinin karar vereceği bir konu olduğunu” kaydeden Earnest, “Bu rehinelerin derhal serbest bırakılması ve evlerine sağsalim dönebilmeleri çağrımızı yineliyoruz. Şuna da dikkat çekmek isterim, bu, Türkiye’nin, Başkan’ın (Obama) IŞİD’i zayıflatmak ve nihayetinde yok etmek için ortaya koyduğu stratejinin başarılı olmasında büyük çıkarı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Türkiye’yle ihtilaf yok

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf de günlük basın brifinginde bir gazetecinin, “Türkiye’nin Cidde Bildirisi’ni neden imzalamadığı” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, “Elbette her ülke önümüzdeki süreçte kendi rolünü değerlendiriyor. Türkiye önemli bir terörle mücadele ortağı. Onlarla yakın istişare içerisinde olmaya devam edeceğiz. Her ülke, ne yapacağına, neye imza atacağına kendisi karar verecek ancak şunu vurgulamak isterim ki Türkler terörle mücadelede çok yakın bir ortak” dedi.

Öte yandan Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen “Terörle Mücadele Toplantısı”nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal da toplantıda vurgulanan en önemli unsurun, sorumluluk paylaşımı ile bu konuda ciddiyet ve devamlılık ilkelerinin olduğunu kaydetti. Türkiye ile diğer ülkeler arasında bu konuda gürüş farklılıkları olduğuna ilişkin soruya Faysal, “Toplantıya katılan üyelerle Türkiye arasında hiçbir ihtilaf yoktur” ifadesini kullandı. 

Göç akınına ABD’den iki ayaklı çözüm
 

TÜRKİYE’DEKİ mülteci kamplarını ziyaret eden ABD’nin nüfus, mülteciler ve göçten sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Simon Henshaw, Ankara’ya gelerek, aralarında STAR’ın da bulunduğu üç gazeteye konuştu. Türkiye’deki kamplara yaptığı ziyareti, “Türk hükümetinin liderliğini ve Türk halkının olağanüstü cömertliğini taktir etme fırsatı” olarak nitelendiren Henshaw, “Türk hükümeti ve Türk halkının mültecilere yaptıkları tarihe geçecek nitelikte ve kahramanca. 9 milyon Suriyeli şu anda yerlerinden edilmiş durumda ve bunların üçte biri Türkiye’de yaşıyor. Son

3 yılda, 1,3 milyon beklenmeyen misafir ile büyük bir şefkat, cömertlik ve çözüm odaklı cömertlik ile ilgilendi Türkiye” dedi.

ABD de mülteci alacak

Henshaw, ABD’nin, IŞİD’e karşı yürütmeyi planladığı hava operasyonunun, Türkiye’ye yeni bir mülteci akını yaratıp yaratmayacağına ilişkin endişelere ise, 2 ayaklı bir plan ile yanıt verdi. Obama’nın, Kongre’den 5 milyar dolarlık yardım istediğini anımsatan Henshaw, “5 milyar dolarlık yardım ne mutlu ki, bölgedeki insani yardım çabaları için kullanılacak” diye konuştu. Türkiye’nin mülteci yükünü paylaşmak için 2. bir adım daha attıklarını anlatan Henshaw, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerden, binlercesini mülteci olarak ABD’ye kabul etmek için birkaç ay önce süreci başlattıklarını söyledi. Henshaw, “Bu yıl, birkaç bin mülteci için düğmeye bastık. Bu çok geniş bir program olacak. Mültecilerin ABD’ye varmaları 2015’i bulur ancak ilerleyen zamanda bu programı daha da genişletecek ve yüz binleri bulan mülteciyi ABD’ye kabul edeceğiz” dedi. Henshaw, Esad Rejimi’nin, Türkiye’deki kamplarda silahlı eğitim veriliyor eleştirileri üzerine ise, Türkiye’deki kampların çok iyi yönetildiğini ve kendisinin hiçbir güvenlik sorunu fark etmediğini vurguladı.