26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye tarihi kongre ve yemin törenine kilitlendi

AK Parti bugünkü olağanüstü kongrenin ardından yola Davutoğlu’yla devam edecek. Genel Başkanlık’tan istifa edecek olan Erdoğan, yarın TBMM Genel Kurulu’ndaki yemin töreni sonrası Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verecek.

LÜTFİ KAPLAN-HAMZA ERDOĞAN ANKARA27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye tarihi kongre ve yemin törenine kilitlendi

AK Parti 1. Olağanüstü Genel Kurulu, Ankara Arena Stadında yaklaşık 30 bin kişinin katılımıyla bugün yapılacak. Halkın oyuyla 12’nci Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanlığı’ndan istifa edecek. Erdoğan’ın yerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bin 476 delege tarafından tek aday olarak gösterileceği öğrenildi. Erdoğan kongrede Genel Başkan olarak son kez partililere seslenecek. Erdoğan’ın konuşmasından sonra Davutoğlu ismi tek aday olarak Divan Kurulu’na verilecek. Aday olarak bir konuşma yapacak olan Davutoğlu, seçilmesi durumunda bir de teşekkür konuşması yapacak.

Erdoğan imzalı kitaplar

Stadın dışında da izleyiciler için dev ekranlar konulacak. Katılımcılara kumanya da dağıtılacak. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda davetlinin katılacağı kongre için AK Parti Teşkilat Başkanlığı ve Sosyal İşler Başkanlığı, bir dizi çalışma yaptı. Kongreye katılacak engellilerin salona rahat girebilmeleri ve konforlarının sağlanması için gerekli tedbirler alındı. Kongreyi bine yakın yerli ve yabancı basın mensubu izleyecek. Delegelere, Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı “Küresel Barış Vizyonu” kitabı ile imzalı fotoğrafları dağıtılacak.

Her ayrıntı düşünüldü

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını Abdullah Gül’den yarın resmen devralacağı yemin töreni için de tüm hazırlıklar tamamlandı. Genel Kurul’un ses düzeni baştan sona elden geçirildi. Hoparlörlerin sayısı ve ses gücü artırıldı. Erdoğan’ın konuşmasının izleneceği basın locası ve izleyici locaları da düzenlendi. Ülkemizde bulunan büyükelçi, diplomat ve ataşelerin oturacağı kordiplomatlar bölümünde de anlık çeviri için her türlü önlem alındı. Cumhurbaşkanlarının Genel Kurul’a gelirken kullandığı Şeref Holü de Erdoğan için hazırlandı.

İlk gün görevi verecek

TBMM’de yemin ederek resmen Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olacak olan Erdoğan’ın aynı gün AK Parti’nin yeni genel başkanını kabul edip, Türkiye’nin 26. başbakanını atayacağı ve hükümeti kurmakla görevlendireceği belirtiliyor. Buna göre, 27 Ağustos’ta yapılacak kongrede AK Parti Genel Başkanlığı’na seçilecek olan Davutoğlu, kabine listesini bir gün sonra 29 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Erdoğan’ın aynı gün onaylayacağı yeni kabine ilk bakanlar toplantısını yaparak 62. Hükümet programını hazırlayacak.

Program ve güvenoyu

Erdoğan’ın atayacağı 26. Başbakan 62. Hükümeti kurarak ilk toplantısında hükümet programına hazırlayacak. Yeni başbakan veya yeni kabineden bir bakan hükümet programını atandığı tarihten başlayarak en geç 1 hafta içinde TBMM’ye sunacak ve bu program Genel Kurul’da okuyacak. Programın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının ardından güvenoyu yoklamasına başvurulacak. Güvenoyu için Genel Kurul görüşmeleri hükümet programının okunmasından 48 saat (iki gün)

geçtikten sonra başlayacak. Güven oylaması ise görüşmelerin tamamlanmasının üzerinden 24 saat (bir gün) geçtikten sonra yapılacak.

BAŞBAKAN OLACAK YEDİNCİ PROFESÖR

TÜRKİYE Cumhuriyeti, kurulduğu 1923 yılından bugüne geçirdiği 91 yılda toplam 11 cumhurbaşkanı, 61 hükümet ve 25 başbakan değiştirdi. Bazı isimler birkaç kere seçildi, bazı isimler sadece bir dönem bu görevi yerine getirebilme fırsatı buldu. Davutoğlu, 62. hükümeti kuracak ve Türkiye Cumhuriyeti’ne Başbakanlık yapacak 26. devlet adamı. Şimdiye kadar Başbakanlık yapan devlet adamları arasında eğitim durumu konusunda da ön plana çıkan Davutoğlu ayrıca, “7. Profesör Başbakan” olacak.

Davutoğlu ayrıca, Necmettin Erbakan’ın ardından 17 yıl sonra hükümetin başına gelen “profesör” ünvanlı başbakan. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevini toplam 6 isim profesör olarak yerine getirdi. Bu isimler sırasıyla Hasan Saka, Şemsettin Günaltay, Nihat Erim, Sadi Irmak, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan. Tek partili dönem dahil bir dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi rekoru  4 yıl 5 ay 15 gün ile halen görevine devam eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Bu konuda birçok rekoru elde eden Erdoğan, çok partili dönemde kesintisiz en uzun süre Başbakanlık görevi ile çok partili dönemde en uzun süre Başbakanlık görevi gibi rekorları elinde tutuyor.

İLK KONUŞMA  SALONUN DIŞINDAKİLERE

AK PARTİ  Sözcüsü Hüseyin Çelik, dün kongrenin yapılacağı Ankara Arena Stadı’nda basın toplantısı düzenledi. AK Parti’nin olağanüstü kongrelere alışık olmadığını vurgulayan Çelik, “Biz bütün kongrelerimizi zamanında yapmaya özen gösteren bir partiyiz. Seçim takvimleri ve Başbakanımızın cumhurbaşkanlığına seçilmesi bu kongreyi zorunlu kıldı.

Başbakan Erdoğan’ın, sabah ilk konuşmasını salonun dışında kalan vatandaşlara yapacağını tahmin ediyorum. Kongre için tüm hazırlıklarımız tamamlanmış durumda” dedi. Öte yandan cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılmayacağını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da tepkiler sürüyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, “Kılıçdaroğlu gittikçe kabalaşan ve alınganlaşan kaba, tahammülsüz bir siyasetçi portresi ortaya koyuyor. Milletin kahir ekseriyetinin oy vererek seçtiği Cumhurbaşkanının yemin törenine katılmama kararı vurgusu yapması milletimizin temsiliyetinden öte belli bir çevrenin temsiliyetinde ısrar ettiği imajını pekiştirmektedir” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral ise, “CHP’nin halka rağmen halk partisi olma şizofrenisi genel başkan düzeyinde bir daha ikrar ettti” diye konuştu.