24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu'ndan oy kullanma çağrısı

Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, 'Herkesin randevusu var. Randevuyu kişi ya kendi aldı ya da sistem otomatik verdi. Herkes www.ysk.gov.tr adresinden hangi gün oy kullanacağına baksın. Buna göre gelip oylarını kullansınlar' dedi.

AA31 Temmuz 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu'ndan oy kullanma çağrısı

Berlin Olimpiyat Stadı'nda Türk ve yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Şen, gazetecilere 51 sandığın bulunduğu salonları gezdirdi. Şen, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Berlin'de 140 bin seçmen bulunduğunu ve seçime ilişkin tüm hazırlıkları yaptıklarını söyledi.

Oy kullanma sırasında üç büyük siyasi partinin temsilcilerinin sandık başında olacağını kaydeden Şen, güvenlik konusunda da Berlin polisiyle işbirliği içinde olduklarını belirtti.

Şen, Türkiye'de olduğu gibi Almanya'da da oy kullanılan mekanlara polislerin girmediğini, güvenliğin sağlanması için içeride özel güvenlik personeli görevlendirildiğini kaydetti.

3 Ağustos'a kadar sürecek seçim sonunda oyların Türkiye'den gelecek özel bir kargo uçağındaki görevlilere teslim edileceğini kaydeden Şen, kendilerinin sadece kapalı olan zarfları sayacaklarını, toplam oyların sayısını da Ankara'ya bildireceklerini ifade etti.

Ahmet Başar Şen, hazırladıkları tutanakları da komisyon üyeleri ile Türkiye'den gelecek görevlilere teslim edeceklerini bildirdi.

Vatandaşlara oy kullanmaları çağrısında da bulunan Şen, "Herkesin randevusu var. Randevuyu kişi ya kendi aldı ya da sistem otomatik verdi. Herkes 'www.ysk.gov.tr' adresinden hangi gün oy kullanacağına baksın. Buna göre gelip oylarını kullansınlar" diye konuştu.

Öte yandan, Şen'in açıklamalarının ardından gazeteciler oy kullanılacak olan stattan dışarı çıkarıldı.

- Sabah seçim merkezi önünde toplandılar

Berlin'de ilk oy kullanan vatandaşlardan biri olan Bülent Mitri, "Oyumuzu ilk defa kullandık ve çok mutluyuz. Bize böyle bir şans verildiği için Başbakanımıza ve büyüklerimize teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Seçim merkezlerinin uzak olduğunu dile getiren Mitri, "Kalkıp buraya gelelim mi muhabbeti oldu ama sonunda kalktık ve geldik. Güzel bir duygu. En azından oy hakkımızı kullandık. Oy kullanabilmek sevindirici" dedi.

Bedriye Bessi ise yurt dışında seçme hakkından faydalandıkları için çok mutlu olduklarını belirterek, "Şimdiye kadar oy vermedik ve bugün oy vermek çok güzel bir duygu" diye konuştu.

- "Kendimi Anadolu'da hissettim"

İsmail Uzun da "Türkiye devleti ve Almanya, bize böyle bir imkan sunduğu için çok mutluyuz. Sabah erkenden yola çıkarak buraya geldik. Herkesin oy kullanması çağrısında bulunuyorum. 34 yıl aradan sonra gurbette ilk kez ülkemiz için oy kullanmak heyecan verici. Kendimi Anadolu'da hissettim" şeklinde konuştu.

68 yaşında ilk kez oy kullanan Bekir Demirel, "Organizasyon çok güzel. Böyle güzel organize edileceğini tahmin etmemiştim. Umarı gelecekte daha da güzel olacak. İlk kez severek birine oy verdim" sözlerini kaydetti.

Ramazan Akbaş da "Vatana millete hayırlı olsun. Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Oy vermek güzel bir duyguydu" dedi.

- "Benim için büyük bir sevinç ve gurur kaynağı"

Essen seçim merkezinde oy kullanan 84 yaşındaki Tevfik Yılmaz, 50 yıldır Almanya'da yaşadığını, şimdiye kadar Türkiye'de sadece bir kez oy kullandığını belirterek, Almanya'da oy kullanabildikleri için sevinçli olduğunu söyledi.

60 yaşındaki eşi Rabia Yılmaz ise hayatında ilk kez oy kullandığı için çok sevinçli ve heyecanlı olduğunu ifade etti.

Üç çocuk babası olan Yılmaz Çerçi, Essen'e yaklaşık 100 kilometre mesafede bulunan Hamm kentinden geldiğini belirterek, "Üçüncü kez oy kullanıyorum. Çok heyecanlıyım, tansiyonum 18'e kadar yükseldi. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren bu seçimde oy kullanabilmek, benim için büyük bir sevinç ve gurur kaynağı" diye konuştu.