26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye'nin yeni AB stratejisi: Reform Dönüşüm İletişim

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın açıkladığı Strateji Belgesinde ana başlıkları, ‘Siyasi Reform Süreci’, ‘Katılım Sürecinde Sosyo-Ekonomik Dönüşüm’ ve ‘AB İletişim Stratejisi’ oluşturuyor. Plan iki aşmalı olarak hayata geçirilecek.

NUH  ALBAYRAK19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin yeni AB stratejisi: Reform Dönüşüm İletişim

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır tarafından açıklanan Türkiye’nin yeni AB stratejisi”, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yön verecek ve daha sağlam temeller üzerinde ilerlemesini sağlayacak. Belgede, Türkiye’nin üç önemli sac ayağında yükselen bir restorasyon döneminden geçtiğine dikkat çekilerek, “Güçlü Türkiye, güçlü AB temelinde yükselen Avrupa projesi inancımızla örtüşen böyle bir süreçte Türkiye, kat ettiği mesafeyi daha da ileri götürecek ve nihai hedefimiz doğrultusunda adımlarını kararlılıkla sürdürecektir” denildi.

İki aşamalı eylem planı

AB stratejisinin üç ana bölümünü, “Siyasi Reform Süreci”,  “Katılım Sürecinde Sosyo-Ekonomik Dönüşüm” ve “AB İletişim Stratejisi” oluşturuyor. Temel olarak, reform sürecine hız katarak her alanda AB standartlarına ulaşmayı, müzakere başlıklarında atılacak öncelikli adımları belirlemeyi ve bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Avrupa mimarisinin inşasında Türkiye-AB birlikteliğinin anlamını ve potansiyelini gözler önüne serecek güçlü bir iletişimi öne çıkarmayı hedefleyen stratejinin, kasımda yayımlanacak “AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı” ve “Avrupa Birliği İletişim Stratejisi” ile operasyonel hale gelmesi hedefleniyor. İki aşamada hayata geçirilecek “AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı”, birinci aşamada 2015’e kadar olan dönemi, ikinci aşamada ise 2015-2019 dönemini kapsayacak. Planın, AB’ye uyum çalışmalarında güncel bir yol haritası olması ve Türkiye’nin farklı alanlardaki önceliklerini belirlemesini sağlaması öngörülüyor.

12 Eylül’ün izleri silinecek

Sürecin öncelikli hedefinin, “vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini güvence altına almak ve bu hak ve özgürlüklerin tüm vatandaşlar tarafından hiçbir ayrım gözetilmeksizin kullanılmasını kısıtlayan engelleri ortadan kaldırmak olacağının” vurgulandığı belgede, “12 Eylül darbesi döneminin izlerini taşıyan tüm mevzuat, yeni anayasa çalışmaları çerçevesinde yeniden gözden geçirilecektir” ifadelerine yer verildi. Belgede, “Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu açılımlara imkan sağlayacak yeni anayasa çalışması, siyasetin alanını genişleterek vesayetçi anlayışın tüm izlerini silecek ve böylece ileri demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve kısaca Yeni Türkiye’nin inşası önünde engel teşkil eden, anayasadan kaynaklanan yapısal sorunlar giderilmiş olacaktır” vurgusu yer aldı.

Yurtta ve dünyada iletişim

İletişim stratejisinin yurt içi ve yurt dışı olarak iki boyutla uygulanması söz konusu olacak. Yurt içi iletişimde, “Reformların toplumca benimsenmesi ve hayata geçirilmesi için kesimlerin sürece destek vermesi ve AB sürecinin yaşam standartlarını yükseltecek bir çağdaşlaşma projesi olduğu algısının yerleşmesi” sağlanacak.Yurt dışı iletişim boyutunda ise “AB kamuoyunda Türkiye’ye ilişkin doğru resme bakılabilmesini kolaylaştırma, karşılıklı güven ve samimiyeti tesis etme, Türkiye’ye ilişkin olgu ile algının örtüşmesini sağlama” adımları atılacak.

Yolculuğumuz hızlanıyor

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır Yeni Türkiye’nin AB uyum sürecini de yeni bir anlayışla ele aldığını belirterek “Tam da AB’nin de yapı ve anlayış olarak büyük ölçüde yenilendiği bir dönemde AB yolculuğumuza yeni ve güçlü bir irade ile devam edeceğiz” dedi.
 
Mühim olan AB kriteri
 
Yeni dönemin bugün açıkladığı “Yeni AB Stratejisi” ile başladığını ifade edn Bozkır, “AB uyum süreci açısından bugün tarihi bir gündür. Üç ana unsurdan oluşan Yeni AB Stratejimiz ile birlikte AB yolculuğumuz çok daha kurumsal ve planlı bir şekilde devam edecek şeklinde konuştu.Bizi AB’ye alıp almamalarından ziyade bizim AB kriterlerini kendi vatandaşımız için uygulamaya sokmamız önemli. Zira Avrupalı bir Türkiye’de damperi açık b.r kamyon 60 km süratle ana yolda ilerlemez. AB çok basit çözümler uyguluyor. Mesela o kamyonun damperi açık iken yürümesi teknik olarak önlenir. Bu tür aksaklıklarda tedbirler kadar ortak kültürün oluşturulması da çok önemlidir.
 
YENİ TÜRKİYE İLE YENİ SÜREÇ BAŞLADI
 
AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üye Stefan Füle ile de bir araya gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, ‘Yeni Türkiye’nin AB ile yeni bir sürece girdiğini’ söyledi. 8 Ekim’de açıklanacak olan ilerleme raporunun olumlu çıkması için çalıştıklarını belirten Bozkır, Türkiye’de AB’ye olan yüzde 55’lik desteğin de daha yukarılara çekilmesi için gayret göstereceklerini ifade etti.