26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Haşim Kılıç'tan, Twitter'da hız rekoru Başbakan'da geri vites

Twitter hakkındaki kararını ışık hızında veren Anayasa Mahkemesi, Başbakan Erdoğan ve Burhan Kuzu’nun başvurularına haftalardır cevap vermiyor.

HAMZA ERDOĞAN ANKARA8 Mayıs 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Haşim Kılıç'tan, Twitter'da hız rekoru Başbakan'da geri vites
HÜKÜMET aleyhine yapılan başvuruları kısa sürede neticelendiren Anayasa Mahkemesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun bireysel başvurularını görmezden geliyor. AYM, Erdoğan’ın başvurusuna iki haftadır, Kuzu’nun sosyal medyadaki hesabına gönderilen küfür içerikli mesajlar nedeniyle yaptığı bireysel başvurusunu ise üç haftadır neticelendiremedi.
 
İyi bir sınav veremediler
 
Meclis Anayasa Komisyonu Üyesi AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, Türkiye’nin ne çektiyse çifte standarttan çektiğini hatırlatarak, “Ne yazık ki AYM ve başkanının son zamanlarda farklı bir tavır içerisinde olduğunu görüyoruz. AYM, Türkiye’de son başvuru merci. En yüksek devlet yetkililerin yargılama yeri, yüce divan. Son değişiklikle birlikte bireysel başvuru merci oldu. Ne yazık ki bireysel başvuru ile ilgili kanunun çıkmasının üzerinden bir yıl geçmeden AYM bir kısım kararları ışık hızıyla verirken, bazı başvuruları da bekletmeye başladı. Kendi iç tüzüğü ve içtihatlarıyla yeni bir hukuk oluşturmaya çalışan AYM, gelinen bu süreçte iyi bir sınav veremedi” dedi.
 
Sessiz kalınması manidar
 
AYM’nin Twitter ile ilgili kararını çok kısa bir süre içerisinde verdiğini hatırlatan Akman, “Sayın Başbakanımız ve Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Kuzu’nun başvurularıyla alakalı Anayasa Mahkemesi’nin sessiz kalması manidardır. 2010 referandumundan sonra yüksek mahkeme sıfatıyla kendisine verilen görevleri yerine getirmesini beklediğimiz AYM’nin yetki alanı dışına çıkmak suretiyle takdir haklarını çok farklı kullanarak ne yazık ki bugün milletin kendisinden beklediği itimadı sarsma noktasına geldiğini görüyoruz” şeklinde konuştu. 
 
Dişi ağrıyan başvuracak
 
TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık ise Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı ile belayı başına satın aldığını söyledi. Aşlık şöyle konuştu: “Bundan sonra dişi ağrıyan kanun yolları tamamlanmadan AYM’ye başvuracak. Çünkü Twitter kararını iç hukuk yolları tüketilmeden karara bağladılar. AYM’nin aldığı Twitter kararı sipariş bir karar ve hukuka uygun değil. AYM öyle bir iş yaptı ki hem kendine hem Türkiye’ye zarar verdi. Bir an önce Twitter kararından dönülmeli” diye konuştu.