19 Mayıs 2024 Pazar / 12 Zilkade 1445

Üretilmiş delillerle gizli saklı operasyon

ÜRETİLMİŞ delillerden yola çıkarak gizli saklı yürütülen operasyonlarla hükümeti devirmeyi planlayan karanlık güçlerin etkin olduğu soruşturmanın içeriğinin sır gibi saklandığı ortaya çıktı.

HELİN ŞAHİN-KEMAL GÜMÜŞ19 Aralık 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Üretilmiş delillerle gizli saklı operasyon

Soruşturmanın başında yer alan savcıların, dosyanın içeriğini operasyon düğmesine basılana kadar sakladıkları ve dosyadan Başsavcı Turan Çolakkadı’nın da haberi olmadığı ortaya çıktı.

Kafa karıştırıcı bilgiler

Dosyaya iki yeni savcı atandı. Başsavcı Çolakkadı’nın yaptığı yazılı açıklamada “Kolluk makamlarından gelen bilgiler üzerine soruşturma başlatıldı” ifadeleri dikkat çekti. Birbirileriyle ilişkiliymiş gibi bir imaj yaratılmaya çalışılan üç ayrı operasyonla ilgili gün boyunca savcılık ve Emniyet kaynaklarından kafa karışıklığını artıran bilgiler geldi. Operasyonun zamanlamasıyla ilgili sızan bilgilerde, “Soruşturmada şüpheliler arasında delillerin yok edilmesi yönünde görüşmeler yapıldığı ve bu yüzden operasyonun başlatıldığı” yer aldı.

UYAP’ta içerik gizlendi

 Soruşturmanın 15 ay önce başladığı ve UYAP’a dosyanın sadece soruşturma numasasıyla kaydedildiği ve içeriğinin gizlendiği öne sürüldü. Ancak Başsavcı’dan ve emniyet müdürlerinden dahi saklanan soruşturma ile ilgili yazar Emre Uslu’nun yaklaşık 4 ay önce haberdar olduğu iddia ediliyor. Uslu 12 Ağustos’ta attığı bir tweet’te sır gibi saklanan operasyona atıfta bulunmuş ve “Bakan çocuklarının adı yolsuzluklara karışmışsa Kim Güler kim ağlar” ifadesini kullanmıştı. Başsavcı Turan Çolakkadı tarafından 2012’de Kaçakçılık ve Narkotik Bürosu’nun başına getirilen Başsavcıvekili Öz’e 13 Eylül 2012’de başvuran emniyet yetkilileri şu anki soruşturmanın başlatılması talebini iletti. Bunun üzerine Öz, soruşturmayı savcı Yılmaz Kıstı’ya verdi.

Öz dosyayı iade etmedi

Sonra Haziran 2013’te  dosya eski Öz’ün mesai arkadaşı olan savcı Celal Kara’ya verildi. Kara’nın da soruşturmanın detaylarını sadece Öz ile paylaştığı ve Öz’ün de başsavcıya hiç  bilgi vermediği ileri sürüldü. Çolakkadı’nın da Öz’e “Seni dosyadan alacağım, bundan sonra sadece ben bakacağım. Dosyayı bana getir” dediği ancak Öz’ün reddettiği iddia edildi.

İstanbul’da 11 polis şefi alındı 5 ilde 16 şube müdürü değişti

İSTANBUL Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, beş emniyet müdürünü görevden aldı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ın yerine Ömer Burak Aktaş, Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse’nin yerine Serdar Ali Keskin, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın yerine Hakan Sıralı, Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı’nın yerine Yusuf Bengü, Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürü Tuğrul Turhan’ın yerine de Aydın Yılmaz atandı. Akşam da Organize Suçlarla Mücadeleden sorumlu Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, Mali Suçlarla Mücadele’den sorumlu Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, Organize Şube Müdür Yardımcıları Şenol Demir, Ahmet Kalender ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcıları Yasin Topçu ve Kazım Aksoy da görevden alındı. Ankara’da da 9 şube müdürünün yerine yeni isimler atanırken, Kayseri, Kocaeli, Bursa ve Trabzon’da da şube müdürleri değişti.  Emniyet Genel Müdürlüğü değişikliklerin “görevi kötüye kullanma iddiaları” nedeniyle” yapıldığını açıkladı.

Üretilmiş delil iddiası

GÖZALTINA alınan banka genel müdürünün evinde ayakkabı kutuları içerisinde 4,5 milyon doların bulunduğu ve bu paraya el konulduğu iddia edildi. Maksatlı operasyonda elde edildiği öne sürülen delillerin de üretilmiş olabileceği iddia edildi.

Fidan dosyası da saklanmıştı

İstanbul’da daha önce de bazı dosyalar Turan Çolakkadı’dan saklanmış ve operasyonlar gizli yapılmıştı. Çolakkadı’dan saklanan bir başka soruşturma dosyası ise MİT müsteşarı Hakan Fidan’nın KCK soruşturmasına dahil edilmesi girişimiydi. 

Dosyaya ek iki savcı daha 

Başsavcı Çolakkadı, dosyaya Memur Suçları ve Özel Soruşturma Bürosu’ndan savcılar Ekrem Aydıner ve Mustafa Erol’un atandığını bildirdi. 3 soruşturmanın 13.9.2012, 21.9.2012 ve 14.2.2013’de başlatıldığını kaydeden Çolakkadı, dosyasının görev değişiklikleri ve tayinler nedeniyle son olarak 12 Temmuz 2013’te eski özel yetkili savcılardan Celal Kara’ya verildiğini kaydetti. Kara’ya diğer iki dosyanın da 22 Temmuz ve 2 Aralık’ta da verildiği kaydedildi. Çolakkadı “Soruşturmanın kapsamı, şüpheli çokluğu ve delillerin toplanması, soruşturmanın kısa sürede tamamlanması için iki savcı görevlendirilmiştir” dedi.

8 kişi gece serbest bırakıldı

GÖZALTINA alınanlardan Kemal Arslan, Murat Cansunar, Yılmaz Çelik, Suphi Vurgeç, Bilir Vakıf Yarımağan, Faruk Altunbay, Bahattin Kuş, Ahmet Fikri Okumuş, Haseki’deki sağlık kontrolünün ardından gece serbest bırakıldı. Bu arada 4 bakanla ilgili fezlekelerin gece Adalet Bakanlığı’na gönderildiği iddia edildi.