25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Yargıtay’da ilk gündem imam

Yargıtay, AK Partili Mehmet Ali Şahin’in adını verdiği ‘dava dosyasını Pensilvanya’ya gönderen Yargıtay hakimi’nin durumunu gündemin ilk sırasına aldı. İddiayı soruşturmak için bir ceza dairesi başkanı muhakkik olarak görevlendirilecek.

LÜTFİ KAPLAN22 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Yargıtay’da ilk gündem imam

YARGITAY 1’inci Başkanlık Kurulu, “Yargıtay İmamı” iddiasını gündeminin ilk sırasına aldı. Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın uygun gördüğü bir günde yapılacak toplantıda iddiaları soruşturması için muhakkik görevlendirilecek. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Yargıtay İmamı” konusundaki bilgiyi yazılı olarak iletmesi üzerine Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu konuyu ilk yapılacak gündemin birinci sırasına koydu. Yapılacak ilk toplantıda Şahin’in ismini verdiği ve kamuoyuna açıklanmayan “imam” hakkında işlem başlatılacak. Soruşturma yapılabilmesi Birinci Başkanlık Kurulunun kararına bağlı. Birinci Başkanlık Kurulu, ilk toplantısında soruşturmacı olarak bir ceza dairesi başkanını görevlendirecek. Soruşturma için görevlendirilen başkan, sorgu hakimi yetkisine sahip olacak. Soruşturmacı Başkan, CMK kapsamındaki yetkileri kullanabilecek, tutuklama talebini yine Birinci Başkanlık Kurulu’na yapabilecek. 

Dosyanın ait olduğu daire

Bu noktada “Yargıtay İmamı” olarak suçlanan Yargıtay üyesinin, Pensilvanya’ya gönderdiği dosyanın hangi daireye ait olduğu önem kazanıyor. Eğer gönderilen dosya kendi dairesine aitse bu konu “görev suçu” kapsamında ele alınacak. Eğer bir başka dairenin kararını gönderdiyse bu kişisel suç olarak değerlendirilecek. Son soruşturmanın açılmasına karar verilirse görevle ilgili suçlarda dosya Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesine, kişisel suçlarda ise Yargıtay Ceza Genel Kuruluna iletilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilecek. 1.Başkanlık Kurulu, soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verirse, dosya işlemden kalkacak. Bu karar kesin hükmünde.