19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Antibiyotikleri tükettik

Avrupa’nın antibiyotik şampiyonu Türkiye’de bakteriler ilaçlara direnç kazandı. Yeni antibiyotikler geliştirilmezse hastalıkların tedavisinin zorlaşacağı belirtildi.

Gülden KILIÇ23 Kasım 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Antibiyotikleri tükettik
İSTANBUL Sağlık Müdürlüğü ‘Akıllı İlaç Kullanımı’ konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği sempozyumda gereksiz ve bilinçsizce tüketilen antibiyotikler masaya yatırıldı. Türkiye’nin Avrupa’nın en fazla antibiyotik kullanan ülkeler sıralamasında birinci olduğunun kaydedildiği sempozyumda,  hastalığa neden olan bakterilerin antibiyotiklere karşı direncinin artması nedeniyle gelecek nesillerin tehlikede olduğu kaydedildi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Şencan, yanlış, gereksiz, etkisiz ilaç kullanımının hastalıklı ölüm oranlarını etkilediğini kaydetti. Şercan, antibiyotik direncinin en ciddi halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirterek, bakterilerin direnci nin arttığını ancak yeni ilaç bulma hızının yavaşladığını belirtti. 
 
Bir yılda kaybediyoruz
 
İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak, ilaç kullanımında en fazla yanlışların yapıldığı bir dönemden geçtiğimizi söyledi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının erişkinlerde yüzde 90, çocuklar da ise yüzde 75’inin sebebinin bakteriler olmadığının altını çizen Albayrak, “Ancak biz gerek hekim, eczacı ve gerek birey olarak, ‘ne olur ne olmaz’ diye ‘bir antibiyotik kullanalım’ diyoruz. Halbuki  yanlış kullanım nedeniyle moleküllerin etkinliğini bir senede kaybediyoruz. Neredeyse son 20 yıldır yeni bir antibiyotik molekülünün ortaya çıkmadı. Direnç kazanmış bu mikroorganizmaları gelecek nesillere devrederken, elimizdeki silahların neredeyse tamamına yakınını kaybetmiş olarak devrediyoruz.” dedi. 
 
Güneydoğu Anadolu ilk sırada
 
Akılcı ilaç kullanımı planlarını anlatan Dr. Ali kalkan, yanlış, etkisiz ve gereksiz antibiyotik kullanımının alarm seviyesinde olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yüzde 44’lük dilimle antibiyotiği bilinçsiz ve gereksiz yere en fazla kullanan bölge olduğunu belirten Kalkan, Karadeniz Bölgesi’nin ise yüzde 22’lik bir oranla antibiyotiği en az kullanan bölge olduğunu belirtti.  Sosyal Güvenlik Kurumundan katılan Dr. Bedriye İkiz, yazılan her 3 reçeteden birinin antibiyotik içerdiğini söyledi. Antibiyotiklerin toplam reçeteler içerisindeki oranının yüzde 32 olduğunu kaydeden İkiz, antibiyotik kullanımını öneren reçetelerin yüzde 52’sinin çocukların tedavi edilmesi için yazıldığını kaydetti. İkiz, “Antibiyotik içeren reçetelerin yüzde 28’i yetişkinlere, yüzde 16’sı ise yaşlılara veriliyor.” diye ekledi. 8GÜLDEN KILIÇ