20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Başarının sırrı beslenmede

Sağlıksız beslenme ve yetersiz uyku çocukların okul başarısının düşmesine neden oluyor. Uzmanlar, ailelere çocuklarına özel bir uyku ve beslenme programı hazırlamalarını öneriyor.

GÜLDEN KILIÇ2 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başarının sırrı beslenmede

OKUL dönemi açılıyor. Milyonlarca çocuğun uyku ve beslenme düzeni ister istemez yeniden değişecek. Çoğu erken uyanacak, servisle okula gidecek, evde kahvaltı yapamayan çocuk kantinden beslenecek.En önemlisi de beslenme düzeni ailenin kontrolünden çıkacak. Oysa bu durum çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerin başında geliyor.  Uzmanlar ailelere çocuklarına özel beslenme ve uyku programı yapmaları önersinde bulunuyorlar.

Yatma saati ayarlanmalı

Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Çocuk doktoru Prof Dr. Atilla Büyükgebiz, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda yaşanacak uykusuzluk sorununda dikkat çekerek, düzensiz ve yetersiz uykunun çocukların okul başarısını düşürdüğünü söylüyor.  Çocukların uykularının yeniden düzene girmesi için ailelere önemli görevler düştüğünü kaydeden Büyükgebiz, düzenli uyku için yatağa girmeden bir ve ya iki saat önce elektronik cihazların (televizyon-bilgisayar gibi) kapatılması gerektiğini kaydediyor.

Uyku öncesi ders çalıştırmayın

Büyükgebiz, uyku öncesi ders çalışmaya son verilmesi ve egzersiz yapılmaması gerektiğini kaydederek, ailelerin özellikle hafta sonundaki uyku saatlerinin hafta içindeki uyku düzenini bozmayacak şekilde ayarlanması gerektiğini vurguluyor.

FlorenceNightingale Hastanesinden Diyetisyen Güzin Çaltı Yener, beslenmenin kişiye özel, yeterli ve dengeli olması gerektiğini söylüyor. Çocukların devamlı bir büyüme ve gelişme sürecinde olmaları nedeniyle beslenmenin hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Yener, okul döneminde ailelerin çocuklarına özel beslenme programı hazırlamalarını ve okul yemeklerinin çeşitliliğine dikkat etmelerini öneriyor. Yener, ailelere çocuklarının sağlıklı beslenmesi için dikkat etmeleri gereken püf noktaları şöyle sırlıyor: 

Okul yemekleri: Okul yemeklerinin sevilmemesi riskine karşılık beslenmede çeşitliliği mutlaka sağlayın. Genelde bu alışkanlıklar yaşam boyu sürüyor.

Öğün sayısı: Öğünleri asla atlamayın. Çocuklarımızın öğünlerinin 5 öğün olmasına dikkat edelim.

Atıştırmalıklar önemli: Çocukların yanına mutlaka minik atıştırmalık sağlıklı ara öğünler verin. Badem, ceviz, fındık, kuru meyveleri, taze doğranmış meyveleri olabilir.

Besin seçimi: Yiyecek seçimlerini çeşitlendirin. Her öğünde tüm besin gruplarından bir yiyeceği bulundurmayı ihmal etmeyin.

Hazır yiyeceklere son: Mümkün olduğunca hazır paketlenmiş ambalajlı ürünleri eve almamaya gayret edin. Çocukları da bu ürünlerden uzak tutun.

Okul yönetimiyle iletişim: Okulların beslenme politikalarını mutlaka gözden geçirin. Okul yönetimleri ile iletişimde olun, beslenme tarz ve içeriklerini gözden geçirin.

Asıl rol model aileler: Çocuklarınıza beslenme alışkanlığınızla rol model olun.