20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bir dizi yalnızlık!

Dünyayı ekrana kilitleyen televizyon dizileri, kişileri yalnızlaştırıyor. Davranışsal bağımlılık yapan senaryolar; boşanmaları tetikliyor, kilo aldırıyor ve hayattan beklentileri artırarak mutsuzluğa neden oluyor.

GÜLDEN KILIÇ17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bir dizi yalnızlık!

Televizyon dizileri; kurgusu, karakterleri, entrikalarıyla pek çok kişiyi ekrana kilitliyor. Kimi haftanın günlerini kanalların akış saatine göre organize ediyor kimi ise dizi saatinde misafir kabul etmiyor. Dizi başladığında evde gürültü yapan eşiyle ya ada çocuğuyla tartışan da var, dizilerdeki karakterlere özenen de. 

Karakterlere özeniyoruz

Toplum farkına varmadan dizilere bağımlı hale geliyor. Davranışsal bağımlılık  kişinin tüm yaşamını, aile ve ev hayatını etkiliyor. Hatta diğer bağımlılıklardan bile daha tehlikeli bir hal alabiliyor. Memorial Suadiye Tıp Merkezi Psikoloji Bölümü Uzm. Psk. Uğurkan Ulutürk, dizi bağımlılığının davranışsal olması nedeniyle kişinin tüm ilişkilerini etkilediğini söylüyor.

Okul başarısını düşürüyor

Dizi bağımlılığının kişiliği değiştirmediğini vurgulayan Ulutürk, kişinin karakter özelliklerini, tutum ve davranışlarını etkilediğini kaydediyor. Ulutürk, dizi bağımlılarının yaşamdan, çevreden ve kendisinden beklentilerinin arttığına dikkat çekerek, “Örneğin; kişi dizideki romantizmi yaşamak isteyebilir veya partnerinden böyle bir beklenti içerisine girebilir. Dizilerdeki özlem duyduğu yaşam kişinin kendi yaşamından tatmin olma ve doyum düzeyini düşürebilir. Dizide kadın karakterinin zayıf olmasından dolayı, kilosundan mutsuz olan kadınlar ya da kabadayı karakterine bürünen erkek profilleri oluşuyor” diyor.

Ailedeki dizi bağımlılığının çocukları da etkilediğini vurgulayan Ulutürk, eşler arasında meydana gelen kopukluğun çocukların okul başarısını, ilişkilerini, tutum ve davranışlarını bozduğunu söylüyor. Ulutürk, çocukların dizilerdeki şiddet sahnelerine maruz kaldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Anne babanın dizi izlerken çocuklar da internette zaman geçiriyor. Ayrıca farklı odalarda televizyon ve bilgisayardan dizilere ulaşılabilmesi, eşlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olabiliyor. Böylece evliliklerde iletişim problemleri, paylaşımda azalma ve eşler arasında çatışmalarla sonuçlanıyor.” 

DİZİ BİTİNCE TV’Yİ KAPATIN

Dizi bağımlılığının teşhisi için kişinin günlük yaşamına ve ilişkilerine bakılması gerektiğini vurgulayan Ulutürk, “İş yaşamında işler yolunda gitmediğinde, sosyal ilişkiler bozulduğunda, keyif aldığı aktiviteleri artık yapamadığında, ev işleri aksadığında, kişi zihninde sürekli dizileri düşünmeye başladığında dizi bağımlılığı düşünülebilir. Dizi seyretmeyi sınırlandıramıyorsa, dizi seyredemediği anlarda yoğun sıkıntı, huzursuzluk, yoksunluk belirtileri yaşıyor ve zihni sürekli diziyle meşgulse davranışsal bağımlılık geliştiği söylenebilir. Bu durumda yeni hobi ve ilgi alanlarına yönelmek, arkadaşlarla vakit geçirmek ya da izlediğiniz dizi bittiğinde televizyonu kapatmak çözüm olabilir” dedi.