25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

BM, ülkeleri yüksek tansiyon için uyardı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bu yıl Dünya Sağlık Günü'nün temasının sessiz katil olarak bilinen 'yüksek tansiyon' konusunda farkındalığın artırılması olduğunu söyledi.

Cihan5 Nisan 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
BM, ülkeleri yüksek tansiyon için uyardı
Ban, "Dünya genelinde her üç yetişkinden biri yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. Varsıl ya da yoksul olsun tüm ülkelerde yüksek tansiyon ana ölüm nedenlerinden birini teşkil ediyor." dedi. Ban, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, yüksek tansiyonun, kalp damar hastalıklarının ana nedenlerinden biri olduğunu ve belirtileri çok hafif olabildiği için teşhis konulmasının da zorlaşabildiğini söyledi. Genel Sekreter, "Ancak, erken teşhis edildiğinde alınacak basit önlemler sayesinde kalp krizi ve inme gibi riskleri önemli oranda azaltmak mümkün. Bu nedenle Birleşmiş Milletler tüm yetişkinleri sağlık merkezlerinde tansiyonlarını ölçtürmeye davet ediyor." ifadelerini kullandı. "Sağlıklı bir yaşam tarzı sürmemiz ömrümüze ömür katabilir" diyen Ban, yemeklerdeki işlenmiş tuz miktarının azaltılması, dengeli beslenme, alkolü zarar verecek derecede kullanmama, düzenli olarak egzersiz yapma, stresi azaltma ve sigaradan uzak durma gibi önlemlerle yüksek tansiyon riskinin ve inme ve kalp krizi gibi sonuçlar doğurma riskinin en aza indirilebileceğini belirtti. Ban, "Yüksek tansiyon sorununu engellemek, bulaşıcı olmayan hastalıklar arasındaki en ölümcül dört nedenden birini teşkil eden kalp damar hastalıklarını önlemenin ana unsurlarından birini teşkil ediyor." diye konuştu.

YOKSUL ÜLKELERDEKİ GENÇ NÜFUS

"Diğer taraftan kanser, süreğen solunum rahatsızlıkları ve şeker hastalığı, başta gelişmekte olan ülkelerde ve gençler arasında olmak üzere, tüm dünyada artış gösteriyor" uyarısında bulunan Ban, bu sorundan en çok etkilenenlerin ise genç nüfuslarının karşı karşıya kalacağı sağlık sorunları ile sosyal ya da ekonomik olarak başa çıkamayacak durumda bulunan yoksul ülkeler olduğunu söyledi.
Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele konusunda dünya genelinde artan istekliliği memnuniyetle karşıladığını vurgulayan Genel Sekreter, Genel Kurul'da 2011 yılında yapılan toplantıda ülkelerin bu alanda eyleme geçmeyi taahhüt ettiklerini hatırlattı ve söz konusu tarihten bu yana Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün çeşitli taraflar ile çalışarak, 2020 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklara çözüm getirilmesi için küresel bir eylem planı oluşturduğunu kaydetti.Ban, "Yüksek tansiyon ile mücadele söz konusu planının ana hedeflerinden birini teşkil ediyor. Üstelik bu konuda herkesin yapabilecekleri var. Gelin, tansiyonumuzu ölçtürelim ve yüksek tansiyon konusundaki farkındalığın artmasına katkıda bulunalım" diyerek mesajına son verdi.