19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bu belirtiler varsa dikkat! Diyabet olabilirsiniz!

İşte diyabet hastalığının belirtileri.

DHA30 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bu belirtiler varsa dikkat! Diyabet olabilirsiniz!
DENİZLİ Servergazi Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Mesut Kaldır, yakın zamanda ciddi oranda kişinin diyabete yakalanacağını öne sürerek, diyabeti artıran en önemli nedenin obezite olduğunu söyledi.
 
Diyabetin (şeker hastalığı), pankreasta insülin salgılama işlemi gerçekleşse bile, insülinin etkili olacağı doku ve hücrelere girişi ve etki mekanizmasını yerine getirememesi sonucu, kanda glikozun aşırı yükselmesi ile ortaya çıkan metabolik bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Kaldır şu bilgileri verdi:
 
"Hastalığın ortaya çıkışında genetik faktörler, beslenme alışkanlıkları ve çevresel ikincil faktörler etkilidir. Bu nedenle özellikle ailesinde birinci derece diyabet görülen kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı artar. Beraberinde beslenme alışkanlığındaki değişiklikler de özellikle obezite, insülin direncini artırarak insülinin doku ve hücrelerdeki etkisini bozarak hastalığın ortaya çıkışında etkili olur. Özellikle günümüzde obezitenin artmasıyla birlikte diyabetin sıklığı da arttı. Bugün Türkiye'de milyonlarca, dünyada ise milyarlarca diyabet hastası mevcuttur. Resmi olmasa da Türkiye'de 25 ile 30 milyona yakın kişinin yakın zamanda diyabet hastalığına yakalanacağı ve bir şekilde diyabete bağlı ikincil rahatsızlıkların bu hastalarda sıkıntı yaratacağı tahmin ediliyor." 
 
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
 
Dr. Kaldır, hastalığın belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Hastalığın en önemli bulguları çok su içme, özellikle geceleri sık idrara çıkma, çok yemek yeme isteği ama beraberinde de kilo kaybıdır. Çünkü vücut kanda mevcut glikozu enerjiye dönüştüremez, bu yüzden kanda glikoz seviyesi çok artar. Bu durum su ihtiyacını arttırır. Hasta çok su içer ve idrara çok daha fazla çıkar. Vücut için ilk besin ve enerji kaynağı karbonhidrat hücre içerisinde yakılarak enerjiye dönüştürülemediğinden, hastada iştah artmasına rağmen kilo kaybı gelişir."