20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Çocuğunuzun zekasını anne karnında geliştirin

Anne adayının tükettiği bazı özel besinler bebeğin zekasını doğrudan etkiliyor. Fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 içeren kuruyemişlerin yanı sıra taze nane, maydanoz ve yeşil biber bebeğin zeka gelişimini destekliyor.

GÜLDEN KILIÇ29 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuğunuzun zekasını anne karnında geliştirin

Hamilelik döneminde doğru beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşıyor. Anne adayının doğru beslenmesi ve bazı özel besinleri tüketmesi bebeğin fiziksel gelişimi kadar zeka düzeyini de olumlu etkiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, bebeklerin zeka gelişiminin anne karnında başladığını belirterek, özellikle 1-3. aylar arasındaki dönemdeki beslenmenin zekanın oluşumunda oldukça önemli olduğunu söyledi.

Gökcan, annenin bebeğin sağlıklı fizyolojik ve zeka gelişimi için demir, folik asit, iyot, çinko, vitamin B, omega 3 ve 6 yağ asitleri gibi vitamin ve minerallerin gerekli besin kaynaklarından sağlanması gerektiğini kaydetti. Gebelik süresince alınması gereken toplam kilo ortalama 12-15 kilo civarındadır. İlk aylar bulantı ve kusma ile geçtiği için genelde kilo verilebilir. 16. haftadan itibaren bu belirtiler kaybolmakta ve anne adayları bu zor geçen üç ayın acısını çıkarmak için adeta yemeklere saldırıya geçmektedir. Ve hızlı kilo alım süreci başlamaktadır. En fazla kilo alınan dönem sanılanın aksine son aylar değil 16-24 haftalar arasında olmaktadır.

Kahvaltıda BİR YUMURTA

Kahvaltıda çok demli olmayan bir veya iki bardak çay veya bir bardak sütün yanında peynir, bir yumurta, bir çay kaşığı bal veya reçel, 2-3 dilim kepekli ya da tam tahıllı ekmek, bol domates, salatalık, taze nane veya maydanoz, yeşil biber tüketilmelidir. Meyveyi sıkılmamış haliyle tüketmek içerdiği lifler vasıtasıyla bağırsak hareketlerini de artıracağından kabızlığı önlemesiyle son derece faydalı olur. Meyve tane ile yemeklerden 2 saat sonra ara öğün olarak tüketilmelidir. Yemeklerden hemen sonra yenmemelidir.

Her balık sağlıklı DEĞİLÖğle yemeklerinde mutlaka sebze tüketilmeli, makarna veya pilav yenilecekse ekmek asla yenilmemelidir. Et veya balık, ızgara veya fırında buğulama şeklinde tüketilmeli, yağda kızarmış olmamalıdır. Balık haftada en az bir tüketilmeli, eğer yenilemiyorsa fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 içeren kuruyemişler ara öğün olarak bir avuç olarak tüketilmelidir. Bu besinlerin hamilelik döneminde bebeğin zeka gelişimine önemli faydaları bulunmaktadır. Konserve ton balığı derin deniz balığı olarak civa içeriği yüksek olduğundan önerilmez.

 Çay yerine bol su

Bol su tüketmek gebelikteki en faydalı eylemdir. Günde 10 bardak su içmek gebelikte artan idrar yolu enfeksiyon riskini aza indirger. Kilo alımını azaltır. Asitli, boyalı içeceklerden hamilelik sürecinde uzak durulmalıdır. Kahve, haftada bir, iki fincanı geçmemelidir. Sade maden suyu ve bazı bitki içmekte sakınca yoktur.

İki kişilik yemeyin

Öğle yemeklerinde mutlaka sebze tüketilmeli, makarna veya pilav yenilecekse ekmek asla yenilmemelidir. Et veya balık, ızgara veya fırında buğulama şeklinde tüketilmeli, yağda kızarmış olmamalıdır. Balık haftada en az bir tüketilmeli, eğer yenilemiyorsa fındık, fıstık, ceviz gibi omega 3 içeren kuruyemişler ara öğün olarak bir avuç olarak tüketilmelidir. Bu besinlerin hamilelik döneminde bebeğin zeka gelişimine önemli faydaları bulunmaktadır. Konserve ton balığı derin deniz balığı olarak civa içeriği yüksek olduğundan önerilmez.