20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Diş beyazlartma sonrası portakal suyu içmeyin

Diş Beyazlatma ile ilgili Diş Hekimi Suzan Yavaca önemli bilgiler verdi.

İHA17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Diş beyazlartma sonrası portakal suyu içmeyin
Etkileyici bir gülümsemenin anahtarı , pırıl pırıl ve bembeyaz dişlerdir. Diş beyazlatma; çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini; kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan kozmetik bir çözümdür.

Sağlıklı bir gülüş ve beyaz dişler; sosyal hayatta özgüveni artırır ve statünüzü belirler. Nedeni her ne olursa olsun, yılların dişlerinizde yarattığı etkiyi silmek artık mümkün.

Dişlerin doğal renkleri, yıllar geçtikçe ve bilhassa kullanılan çay,kahve,sigara etkisiyle koyulaşır. Yahut, dişlerin oluşumları sırasındaki yapısal bozukluklar ( tetrasiklin benzeri ilaçlara bağlı veya fazla fluor alımına bağlı vb.) içsel renkleşmeye sebep olmuştur. Bleaching (beyazlatma) işlemi, bu tip vakaların büyük bir kısmında çok başarılı sonuç verir.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen lazerle diş beyazlatma uygulaması; diş hekimleri tarafından klinikte tek seansta yapılmakta ve mükemmel sonuç vermektedir. Genellikle 30-45 dakika süren beyazlatma işlemi sonunda, koyulaşmış renkte dişlerle koltuğa oturan hasta, bembeyaz bir gülümseme ile klinikten ayrılır. Gerektiğinde, ev tipi uygulamalarla beyazlığı pekiştirmek mümkündür. Ev tipi uygulamada bireyler, diş hekiminin hazırladığı şeffaf kılıfa, verilmiş olan beyazlatma jelini koyarak dişlerinin üzerine yerleştirirler ve hekimin belirlediği süreye göre uygulama yaparlar. Yaklaşık 7-10 gün arasında yine bembeyaz dişlere sahip olurlar.

Diş beyazlatma işlemlerinden memnun kalma oranı %90 ın üzerindedir.

Beyazlatma sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

Beyazlatmayı takip eden iki hafta süresince; çay,kahve,sigara,kola,kırmızı şarap,portakal suyu gibi her türlü renklendirici maddeden kaçınılmalıdır. Beyazlatma sonrasında kimi zaman, belli bir oranda diş hassasiyeti oluşabilir. Aşırı soğuk, sıcak iletilere karşı da dikkat etmekte fayda vardır.

Beyazlatma işlemi dişe zarar verir mi?

Hekim kontrolünde, FDI( Dünya Gıda ve İlaç Birliği) ve ADA(Amerikan Dişhekimleri Birliği) gibi kuruluşların onaylı ürünleriyle yapılan bilnçli ve sağlıklı beyazlatmanın dişe hiçbir zararı yoktur. Tam tersine, kişilerin evde karbonat, tuz veya diş parlatma tozu adı altında satılan birtakım maddelerle yaptıkları bilinçsiz işlemler, dişin rengini geçici olarak açarken, dişin mine dokusunda da kalıcı çizikler oluşturur ve diş daha çabuk leke tutup sararmaya başlar. Aynı sebeple, internette ve marketlerde kontrolsüz satılan ürünlerin de kullanılmaması gerekir.