25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Gebelik diyabetinde hayat riski

‘Şeker yüklemesi bebeğe zarar verir’ iddialarına uzmanlar cevap verdi: “50 gram glikozun hiçbir zararı yok. Aksine test yapılmayan gebeler ve bebekleri ölüm riskiyle karşı karşıya.”

Ahmet Fatih Erturan22 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gebelik diyabetinde hayat riski
KARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın geçtiğimiz günlerde, bazı medya kuruluşlarında verdiği demeçlerinde hamilelere şeker yüklemesi testinin anne karnındaki bebeğe ciddi derecede zarar verdiğini ifade ederek “Şeker yükleme testi bebeği zehirliyor” demişti. Prof. Dr. Karatay’ın bu sözlerine bir tepki de Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği’nden (TMFTP) geldi. TMFTP Derneği Başkanı Prof. Dr. Feride Söylemez, Prof.  Karatay’ın bu açıklamalarının bilimsel olarak tamamen yanlış olduğunu belirterek anneleri ve bebeklerini ölüm riskiyle karşı karşıya bıraktığını dile getirdi.
 
Yenidoğan için önemli
 
Diyabet hastalığının günümüzde her geçen gün daha da artarak devam eden tehlikeli bir hastalık olduğunu kaydeden Söylemez şöyle konuştu: “Böyle bir hastalığı annesinin karnındayken bebeğin etkilenmesini engellemek açısından annenin de bu hastalıktan engellemek için erken tespit etmemiz son derece önemli. Eğer tespit edilmezse bebek ileriki yaşlarda şeker hastası adayı olacat. Ayrıca bu bebek anne karnında iri bir bebek durumuna gelecek. İri bebekler hekimler tarafından sevilmeyen bir sonuçtur. Çünkü annede tansiyon yüksekliğine gebelik zehirlenmesine, doğum güçlüklerine ve buna bağlantılı olarak da sezaryen oranlarının artmasına yol açar. Hatta doğum sonrası kanamaların artaraktan anne hayatının kaybına yol açabilir. Doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde bu bebeklerde solunum sıkıntısı, sarılık ve daha birçok hastalık normalinden daha çok görülecek. Yenidoğan aşamasında da bebeklerin ölüm oranları daha da yüksek olacak.” 
 
Annelerin her gün şeker yüklemesindeki glukoz oranının birkaç katı şeker tükettiğini belirten Söylemez “ 50 gram glikoz toplam 202 kilo kaloriye eşdeğer olup bu da bugün yaklaşık bir porsiyon pirinç pilavına veya bir dilim baklavaya veya iki dilim beyaz ekmeğin kalori yüküne tekabül ediyor” dedi.
 
‘75 BİN KADINI İLGİLENDİRİYOR’
 
TMFTP Derneği Saymanı ve Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Acar Koç ise Türkiye’de yılda bir milyon 300 bin kadının doğum yaptığına dikkat çekerek “Dolayısıyla yılda 75 bin hamile kadının şeker metabolizmasında bozukluk olacak. Yani her yıl 75 bin kadın risk altında. 2030 yılında yaklaşık olarak bu oran 2 katına çıkacak. Yani bugünün sorunu ‘almasın’, ‘içmesin’ diyeceksiniz ama ileri ki yıllarda çok büyük şeker hastalığı sorunu ile karşı karşıya kalacağız. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) buna çok önem veriyor” diye konuştu.