25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Göğüs çıkıntı ve çukurlarına çözüm

ADANA'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda göğüs kafesinde doğuştan çukurluk bulunan 16 yaşındaki Furkan Kaba ile aynı bölgesinde çıkıntı olan 19 yaşındaki Hacer Karacaoğlan, kapalı ameliyatla takılan çelik çubukla sağlıklarına kavuştu.

DHA5 Ağustos 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Göğüs çıkıntı ve çukurlarına çözüm
Akdeniz Üniversitesi Turizm Meslek Yüksekokulu'nu kazanan Hacer Karacaoğlan ile lise 3'üncü sınıf öğrencisi Furkan Kaba'yı ameliyat eden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Suat Gezer, göğüs kafesi bölgesinde çukur ve çıkıntı bulunan kişilerin kötü görüntünün yanı sıra kalp ve nefes sorunları yaşadığını söyledi. Bu rahatsızlığın tedavisinin önemini anlatan Doç. Dr. Suat Gezer, şunları kaydetti:
"Hastamız Furkan Kaba'nın, 'kunduracı göğsü' dediğimiz göğüs ön duvarında içe doğru çöküklük vardı. Kalbe ve akciğere baskı yapıyor ve fiziksel aktivitelerini etkiliyordu. Bu doğuştan gelen bir deformite ve ilerleyen yaşlarda kemik gelişimiyle birlikte belirginleşiyor. Eskiden bu rahatsızlığı açık ameliyatla gideriyorduk. Eğri kemikleri çıkarttığımız bu ameliyat estetik olarak iyi sonuçlar vermiyordu, iyi sonuç verse bile ameliyat izi kalıyordu. Şimdi yeni gelişen teknikle göğüs kafesi bölgesinde iki tarafta delik açarak kapalı ameliyat yöntemiyle içeriye çelik çubuk koyup deformiteyi düzeltiyoruz. Göğüs bölgesi tekrar eski halini almasın diye çelik çubuk 3 yıl orada kalacak. Daha sonra bu konulan çubuk çıkarılacak ve hasta normal hayatına devam edecek. Eğer bu rahatsızlık tedavi olmazsa ileriki günlerde daha büyük sorunlar olur. Operasyon yaklaşık 1 saat sürüyor. Ameliyat sonrasında hasta 5 gün ağrıları için takip ediliyor. Hastamız Hacer Karacaoğlan'ın ise Furkan Kaba'nın aksine göğüs duvarında çöküklük değil de dışarı doğru bir çıkıntı vardı. Buna biz, 'güvercin göğsü' diyoruz. Bu ona çok fazla kendisine fiziksel aktivitelerde sorun çıkartan bir sorun değil. Ama görüntü ve estetik olarak çok hoş görünmeyen bir sorun ve kendisini de rahatsız ediyordu."


MUTLULUKLARINI ANLATTILAR


Göğsündeki çukurluk nedeniyle ameliyat olan Furkan Kaba, "Göğsümde 2-3 yıl önce anladığım bir çukurluk oluştu. Bu son 1 yılda kalbime ve ciğerlerime baskı yapıyordu. Açıkçası sahile falan gittiğimde utanma oluyordu. Biz de ameliyata karar verdik. Ameliyatın ardından şu an çok rahatım. Destek almadan rahatça oturup kalkabiliyorum" dedi. Hacer Karacaoğlan ise göğsündeki çıkıntıyı 3 yıl önce fark ettiğini belirtti. Yüz üstü yatamadığını ve çok rahatsız olduğunu anlatan Karacaoğlan, "Doktora gittik, 18 yaşını bitirince ameliyat olmamızı önerdi. Son 1 yıldır ağrılarım artmıştı. Ameliyat iyi oldu, ağrılarım bitti, görüntü de çok şükür düzeldi. Kendimi de iyi hissediyorum" diye konuştu.