19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gribin acı şifası

Kış aylarında yakamıza yapışan griple mücadelede acı biber imdada yetişiyor. Prof. Dr. Mocan, 'Acı biber tüketimi doğal ağrı kesici, gribe karşı koruyucudur' tavsiyesinde bulunuyor

22 Aralık 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Gribin acı şifası
Gribe karşı verdiğimiz savaşta bizi koruyan en büyük kalkan şüphesiz tükettiğimiz besinler. Uzmanlar vücudumuzun direncinin artmasında etkili olan, grip döneminde bizi en büyük sıkıntıya sokan burun tıkanıklıklarını gideren ve balgam söktürücü etkisi olan kırmızı acı biberi öneriyor. Günde 2 kırmızı acı biberin vücudu kalp hastalıklarından kolesterole kadar pek soruna karşı da koruyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ziya Mocan, biberin metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya da yardımcı olduğunu belirtiyor. İşte yemesi acı şifası tatlı biberin faydalarını Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle sıralıyor: 
 
Gribe karşı birebir: Bir biber bütün gün ihtiyacınız olan beta-karotenin tamamını ve C vitaminin 2 katını içerir. C vitamini zengini acı biber, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır, grip ve soğuk algınlığının belirtilerini azaltmada etkili olur. Bunun yanı sıra burun tıkanıklığını giderir ve solunum yollarının açık kalmasını sağlar
 Kolesterolü düşürür: Yapılan bazı araştırmalar acı biberin kolesterolü ve trigliseritleri düşürmeye ve LDL ya da kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. 
 
 Kalp krizinden korur: Acı biber içerdiği C vitamini ve beta-karoten ve antioksidanlarla vücudun kansere ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Acı biber dolaşımı hızlandırabilir, bu da kalp krizi ya da felce karşı koruma sağlar. 
 
 Zayıflatır: Acı biber metabozlimayı hızlandırarak zayıflamada etkili olabilir. 
 
 Bronşiti hafifletir: Balgam söktürücü işlevleri vardır. Kronik bronşit ile anfizemi hafifletir; solunum zorluklarını giderir. 
 
 Sindirimi kolaylaştırır: Ayrıca tüm biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.
 
Doğal ağrı kesici: Kırmızı bibere acısını veren şey capsaicin adlı bileşiktir. Eski zamanlarda beri kırmızıbiber ağrı kesici olarak kullanılır. Bir acı biberi ısırdığınızda ağzı yakan bir ısı hissedersiniz, ama bu acı ters gelse de sinirleri yumuşatabilir. Dahili olarak alındığında capsaicin beyinde endorfin salgılanmasını sağlar, endorfinin ise morfine benzer ağrı kesici etkisi vardır.
 
FAZLASI HEMOROİDİ AZDIRIR
 
Uyarı: Acı biber aşırı miktarda tüketildiğinde hemoroidi ya da var olan ülseri azdırabilir. Fakat genel kanının tersine acı yemek mide rahatsızlıklarına veya ülsere neden olmaz veya sağlıklı bir mideye zarar vermez.
 
SÜT BİBERİN ACISINI ALIR
 
Acı biberi yedikten sonra ağzınızın yanmasının geçmesi için bir bardak süt için. Sütte bulunan kazein adlı bir protein acıyı etkisiz hale getirir.
 
Kabızlığa iyi gelir: Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif nedeniyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir. Bütün bu önemli etkilerinden faydalanmak için biber türleri günlük beslenme diyete katılmalıdır.