27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Hayat boyu diyabetten korunma bilinci geliştirilmeli

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihangir Erem, toplumda hayat boyu diyabetten korunma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

CİHAN12 Kasım 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Hayat boyu diyabetten korunma bilinci geliştirilmeli
Prof. Dr. Erem, Dünya Diyabet Güne dolayısıyla, diyabet hastası ve yakınlarına yönelik Aydın İnal Amfisi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyada son yıllarda adeta bir diyabet patlaması yaşandığına dikkat çekti. Hastalığın özellikle son 10 yılda salgın şeklinde arttığını vurgulayan Erem, "2023 yılında dünyada 194 milyon olan diyabetli sayısının 2025 yılında 333 milyon olacağı tahmin ediliyordu. Ancak bu hesaplar tutmadı ve 2010 yılında bu rakam 360 milyonu geçti." dedi.

Türkiye'de ise 10 yıl önce 2 milyonun üzerinde olan diyabetle hasta sayısının 7 milyona yaklaştığının altını çizen Erem, gizli diyabetlilerle birlikte bu rakamın 13 milyonu geçtiğine dikkat çekti.

Son yıllarda dünyada adeta bir diyabet patlaması yaşandığına işaret eden Erem, "Diyabete bağlı ölümleri düşürmek için bu hastalığın komplikasyonlarını azaltmak lazım. Diyabeti hayatın her alanında bir gündem konusu haline getirmemiz gerekiyor. Halk arasında hayat boyu diyabetten korunma bilinci geliştirilmeli." ifadelerini kullandı.