26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Hemoroid ile bağırsak kanseri arasında ilişki yok'

Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Aydın Düzgün, hemoroid hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

İHA24 Ocak 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
'Hemoroid ile bağırsak kanseri arasında ilişki yok'
Düzgün, “Hemoroid hastalığı olan kişide kalın bağırsak kanseri gelişmesi söz konusu değil. Bu iki hastalığın arasında bir ilişki bulunmuyor” dedi.

"Hemoroid" teriminin tek başına kullanıldığında bir hastalığı değil, herkeste bulunan ve makat kanal içinde yer alan yapıları ifade ettiğini belirten Düzgün, “Hemoroid, özellik itibari ile içi damar yumağından oluşmuş yastıkçıklar olarak tarif edilebilir. Bu yastıkçıklar ihtiva ettikleri içi kan dolu damar yumağı sayesinde oldukça yumuşak yapıda olup, istirahat halinde makat kanalının yumuşak bir şekilde kapanmasını sağlarken, tuvalet ihtiyacı sırasında da bir engel teşkil etmez. Bu damar yumağı yastıkçıkları içinde yer alan iplikçik şeklindeki yapılar onların yerlerinde kalmalarını sağlar ve büyüyüp sarkmalarını önler” diye konuştu.

Hemoroid yastıkçıkları büyüyüp şikayetlere sebep olduğu zaman "hemoroid hastalığı”ndan söz edilebileceğini vurgulayan Düzgün, bu durumda büyümüş olan hemoroid yastıkçığının kanama, özellikle tuvalet ihtiyacı sırasında dışarıya çıkma ve ağrı gibi şikayetlere sebebiyet verebildiğini söyledi. Hemoroid hastalığında dört aşamanın olduğunu belirten Aydın, “Hemoroidlerin hemoroid hastalığına dönüşmesi, genellikle kabızlık ve aşırı ıkınma gibi sebeplerle içindeki kan damarı yumağının daha fazla kanla dolarak büyümesi, hemoroidi yerinde tutan ipliksi bağların uzayarak hemoroidlerin sarkması ile olur. Hastalığının birinci aşamasında hemoroid yastıkçıkları çok az büyümüştür ve makattan dışarıya çıkmazlar. Ancak tuvalet yaparken veya yaptıktan sonra kanamaya sebep olurlar. Makattan bakıldığında dışarıdan görülmesi imkansızdır, o yüzden rektoskopi gibi araçlarla teşhis edilir. Bunun bir ilerisi olan ikinci aşamada ise ek olarak tuvalete çıkarken hemoroidler dışarı sarkar, ancak ardından tekrar anal kanaldaki yerlerini alırlar. Hemoroidin daha da büyüdüğü ve içindeki iplikçiklerin uzayıp gevşediği durumda ise tuvalet sırasında dışarıya çıkan memeler ancak el yardımı ile yerlerine yerleştirilebilir. Bu safha üçüncü aşama olarak adlandırılır. Memelerin iyice büyüdüğü ve iplikçiklerin tümüyle gevşediği safhada artık hemoroid yastıkçıkları sürekli makat dışında yer alır ve içeriye yerleştirilemezler. Bu durumda da dördüncü aşama geçilmiş olur” diye bilgi verdi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Şükrü Aydın Düzgün, hemoroid hastalığının tedavisi hakkında da bilgi verdi. Aydın, “Hemoroid hastalığının tedavisinde hastalığın aşamasına göre farklı yöntemler uygulanır. Hastalığın tüm şekillerinde ortak olan tavsiye kabızlığı önlemek için lif ve posa yönünden zengin diyetle beslenmektir. Sadece diyet düzenlemesiyle birinci aşama ek bir tedavi uygulanmadan kontrol altına alınabilir. Destek olarak bölgesel krem ve fitil uygulamaları yapılabilir. Nadiren özellikle kanamayı kontrol etmek için bant ile bağlama işlemi yapılabilir. Hastalığın ikinci aşamasında da bu tedbirler yeterli olabilir, ancak bazen hemoroidlerin ameliyatla çıkarılması gerekebilir. Üçüncü ve dördüncü aşamada ise ameliyat daha uygun bir seçim olacaktır” diye konuştu.

"HEMOROİD HASTASI BAĞIRSAK KANSERİ OLMAZ"

Hemoroid hastalığı ile kalın bağırsak kanseri arasında bir ilişkinin olmadığını dile getiren Doç. Dr. Şükrü Aydın Düzgün, “Bu konu bize sık soruluyor. Hemoroid hastalığı olan kişide kalın bağırsak kanseri gelişmesi söz konusu değil. Ancak hemoroid hastalığının bazı belirtileri kalın bağırsak kanserinde de görülebilmekte. Ama bu iki hastalığın arasında bir ilişki bulunmuyor. Daha ziyade şikayetlerin benzemesi sebebiyle ayırıcı teşhis açısından önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.