26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İşte Alzheimer'ın belirtileri!

Özel Dünyam Hastanesi Uzman Doktor Duran Gündüz “Alzheimer yaşlanmayla birlikte sık sık artan bir hastalıktır” dedi.

İHA3 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İşte Alzheimer'ın belirtileri!
Özel Dünyam Hastanesi Nöroloji Uzmanı Duran Gündüz “Toplumda yaşlanmayla birlikte oldukça sık artan bir hastalık Alzheimer hastalığı. Halk arasında bunama olarak da bilinmektedir. Genellikle unutkanlıkla kendini gösteren bir hastalıktır” dedi.
 
Yaşlanmayla birlikte unutkanlık olarak bilinen Alzheimer hastalığının arttığını belirten Gündüz “65 yaş üzerinde riski yüzde 5 civarında 90 yaşın üzerinde ise yüzde 30’lar civarında görülen bir hastalıktır. Gündelik işlerini yapmayan hastalarda ortaya çıkar. Genelde eşyaların yerini bulmada ve bir takım eşyalarını kayıp eder.  İsimleri hatırlayamazlar. Yemeği ocakta unutma gibi eksiklikleri olur. Bunlar başlangıç aşamasında unutkanlık denilen Alzheimer hastalığının belirtileridir. Erken evrede bu gibi belirtiler başlasa da yakın çevresindekilere karşı bellek bozuklukları ortaya çıkar. İlk başlangıçta ne kadar az olsa da hastalık ilerledikçe geriye doğru unutkanlıklar olur. Bakımı oldukça zorlaşır, kendi bakımını yapamaz olurlar” diye konuştu.
 
Gündüz “ Hastanın nedeni beyinde atropin denilen küçülmeyle giden bir hastalıktır. Tedavisi vardır. Ancak daha çok yavaşlama ile tedavi edilir. Alzheimer hastalığında aileye de çok yer düşmektedir. Özellikle ev içerisinde odaları bulmada bir takım sıkıntılar yaşarlar. Ortada delici ve kesici aletlerin olmaması gerekir. Pencerelerin yukarıdan açılıyor olması gerekir. Yine gaz emniyetin mutfakta olması çok önemlidir. Çünkü hastalar bunu açabilir, pencereden çıkabilir. Kesici aletlerle yanlış işler yapabilir. Oldukça sıkıntılı durumlara sebep olabilir. Bu konuda hasta yakınlarının da bu konuda bilinçli olması ve hastaya destek olması gerekir” ifadelerini kullandı.