25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kadınlar için hipertansiyon meme kanserinden tehlikeli

Kadınların korkulu rüyası meme kanseri yerini kalp ve damar hastalıklarına bıraktı. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre her 30 kadından 1’i meme kanserinden her 3 kadından 1’i kalp yüzünden hayatını kaybediyor.

MERVE ENGİN3 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kadınlar için hipertansiyon meme kanserinden tehlikeli

Kalp ve damar hastalıklarının kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın görülmesi bir grup kadın hekimi harekete geçirdi. Aralarında Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Nesligül Yıldırım, Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Prof. Dr. Elif Arı Bakır ve Doç. Dr. Zeynep Tartan’ın da bulunduğu hekimler “Kadın Kalbine Hanımeli Platformu’’ nu kurdu. Hekimler düzenledikleri basın toplantısıyla kadınların hipertansiyon ve ona bağlı kalp ve damar hastalıkları konusunda bilinçlendirilmesi; teşhis ve tedavide kadınlarla ilgili yöntem ve pratiklerin geliştirilmesi için çalışma başlatacaklarını duyurdu. Hekimler “Her 30 kadından biri meme kanserinden ölürken buna karşın her 3 kadından biri kalp hastalıklarından hayatını kaybediyor’’ dedi.

500 milyon kadın hasta

Prof. Dr. Nesligül Yıldırım ve Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu son araştırmalar ışığında hipertansiyon ve kalp ve damar hastalıklarının kadınlar üzerindeki etkisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

40 yaşından sonra başlıyor

- Dünyada hipertansiyon hastası kadın sayısı 500 milyona ulaştı.

- 2025 yılında bu sayının 800 milyonu bulması bekleniyor.

- Hipertansiyonu bulunan kadınlar, erkeklere göre kalp hastalıklarından daha fazla etkileniyorlar.

- Türkiye’deki kadınlarda hipertansiyon görülme sıklığı erkeklere göre daha fazladır. Erkeklerde hipertansiyon görülme oranı yüzde 27,5 ken kadınlarda yüzde 36. Yani Türkiye’de her 3 kişiden biri hipertansiyon hastası ve ölümlerin yüzde 25’i hipertansiyondan.

- 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda hipertansiyon prevalansı erkeklerden daha yüksektir.

- Dünyada her yıl 8 milyon kadın, kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

- Türk kadınlarının vücut kitle indeksinin fazla olması hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları riskini beraberinde getiriyor.

- Menopoz sonrası hipertansiyon riski daha fazla artmakta.

- Gebelikte hipertansiyon bebekte düşük doğum kilosuna ve ani ölüme; annede böbrek yetmezliğine ve ritm bozukluğa neden oluyor.

Kilo, stres ve sigara düşman

Doç. Dr. Zeynep Tartan, fazla kilonun, sigaranın, hareketsiz kalmanın, fazla tuz tüketmenin, özellikle çalışan kadınlarda yaşam stresinin hipertansiyon riskini artırdığını söyledi. Tartan, ‘kilolu kadınlarda verilecek 10 kg, hipertansiyon riskini yüzde 44 oranında azaltır’ dedi.

Prof. Dr. Elif Arı Bakır ise, “Kadın Kalbine Hanımeli Platformu’’ ile yurt genelinde tüm sağlık personelinde farkındalığın artırılması için çalışacaklarını, kadınlara yönelik bilinçlendirme kampanyaları ve toplantılar düzenleyeceklerini söyledi.

Sağlıklı bir kadın kalbi için ne yapmalı?

- Sağlıklı ve düzenli beslenmeli

- Düzenli fiziksel aktivite yapmalı

- Sigara içmemeli

- Düzenli kontrollere gitmeli

- Özellikle menopoz döneminde kontroller sıklaştırılmalı