27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Kalbinize ‘nefes aldırın’

Dünyada ve ülkemizde kalp hastalıklarına bağlı ölümler, ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Avrasya Hospital Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Meriç, kalp sağlığı ve nedenleriyle ilgili şu uyarılarda bulundu:

18 Aralık 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kalbinize ‘nefes aldırın’

- Kalbin fonksiyonlarının görebilmesi için yeterli miktarda oksijene ihtiyacı vardır. Damar sertliği sonucu ileri derecede daralan koroner damarların içinde pıhtı oluşup tıkanması sonucu o damarın beslediği kalp bölgesine yeterli oksijen gidemeyince 20 dakika içinde bu bölgedeki kalp adalesi ölmeye başlar. Bu duruma kalp krizi (myokartinfaktus) adı verilir.

- Kalp krizinin ilk belirtisi göğüste ağrı ve sıkışma hissi, sol kola ve çeneye yansıyabilir. Ağrı dinlenme ile geçmez ve 20 dakikadan  fazla sürer. Ağrıyla birlikte soğuk terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı olabilir. Bu belirtiler her 2 cinsiyette de aynı şekilde gerçekleşir. Tanı koymada hasta şikayetleri ve geçmiş öyküsü çok yönlendiricidir. Hastanın aile öyküsü ve mevcut hastalıkları sorgulanmalı kan analizleri yapılmalıdır.

- Özellikle ailede 1. derece akrabalarda (anne, baba, kardeş, amca, gibi) kalp hastalığı varsa genetik faktör önem arz eder. Erkeklerde 50 kadınlarda 60 yaş öncesi kalp krizleri ani ölüm mevcut ise gelecek neslin yakın takibi gerekir. Yeni nesilde yüzde 30’a varan erken yaşta kalp krizi riski mevcuttur.

- Kalp sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken hususlar vardır.

-Az tuzlu yemeğe kendimizi alıştırmalıyız.

- Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanılmalı.

- Et tercihi beyaz etten yana olmalıdır. Özellikle balık tercih edilmeli. Kırmızı eti en fazla haftada 2 kez az yağlı tüketmek daha faydalı olur.

- Ceviz badem fındık gibi yemişler faydalı yağ asitleri içerdeki için tüketilmedir.

-Egzersiz ihmal edilmemeli. Bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş, kan yağları, tansiyon ve şeker hastalığı için birebirdir.

- Fazla kilolar atılana kadar diyet uygulanmalı ve ideal kilo korunmalıdır.

- Tütünün her türü ve kullanım sekli dolaşım şekli için sakıncalıdır.

- Mümkün oldukça stresten uzak bir yaşam sürmeye özen gösterin. Uykunuzu düzenli alınız.

- Kalp hastalığı olan insanların özellikle rekabete dayalı ve güç gerektiren sporlardan kaçınması gerekir. Genel olarak spor yerine bilinçli ve amaçlı yapılan egzersizler kalbe daha faydalı olacaktır. Bunlar tempolu yürüyüş, yüzme, hafif aerobik şeklinde örneklenebilir. Ancak ciddi kalp sorunu olan kişilerin bunları da yapmada önce hekimine danışması uygun olacaktır.