19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kalp kapağına ameliyatsız çözüm

Kalp hastalıklarının tedavisinde çığır açan bir gelişme yaşandı. ‘Penisilinden sonraki en büyük buluş’ olarak nitelendirilen yöntemde kalp kapağı ameliyatsız değişiyor.

Ahmet Fatih Erturan26 Ekim 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kalp kapağına ameliyatsız çözüm

Dünyada her iki kişiden birinin ölümüne sebep olan ve dünyanın en sinsi hastalığı olarak nitelendirilen kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde hekimlerden müjdeli haber geldi. Dünyanın her yerinden gelen kalp ve damar cerrahisi uzmanı hekimler Türk Kardiyoloji Derneği’nin Antalya’da düzenlediği kongresine katıldı. Hekimler, geleceğin kalp ve damar hastalıklarında teknolojik bir döneme geçileceğini buna bağlantılı olarak dikişsiz kalp ameliyatı, ilaç salgılayan ve 2 yılda eriyerek yok olan kalp stentleri gibi yeni teknolojiler hayata geçtiğini söyledi.

Eriyen ilaçlı stent teknolojisi

TKD Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Prof. Dr. Adnan Abacı da, kalp damar cerrahisinde kullanılan damar açma yöntemi olan stentlerle ilgili bilgiler verdi. Stent teknolojisinin çok ilerlediğini ve damarda eriyen stent geliştirildiğini ancak yeni stentlerin her hasta ve damarda kullanılamadığına dikkat çeken Abacı, şöyle konuştu: İlaç salgılayan, metal veya normal stentler var. Metal stentler damarda kalıyor çıkarılamıyor. Tabi orada kalması bizim için iyi bir şey değil elbette sonradan çıkarılamayacağına göre de. İlaç salgılayan eriyen stentler yaptılar. Vücut o maddeyi yavaş yavaş eritiyor ve birde damarlara gerekli olan ilacı salgılıyor. Bu hasta açısından çok güzel birşey. Böylece hem damarda bir metal kalmıyor hem de hastanın sağlığı açısından daha iyi bir sonuç alınıyor. Böylece sonradan bypass ya da yeniden stent takma imkanımız oluyor. Tabi bunlar zor ve yeni gelişen teknolojiler dolayısıyla her hastaya uygulanamıyor. Damarların bazı özellikleri uyması lazım. Zamanla ucuzlayıp her damara uygulanacak hale gelecek. Türkiye’de deneme şeklinde yeni yeni uygulanmaya başlandı. 5-10 yıl sonra yaygın hale geldiğinde tüm hastalara takılacak hale gelebilir. SGK bunun maliyetini karşılamıyor tabi karşılamasını da beklememek lazım. Daha erken, gelişmesi lazım.”

3 dakikada 1 kişi ölüyor

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Prof. Dr. Engin Bozkurt ise kalp krizinden kaynaklanan ölüm oranlarına değindi. 2040 yılıyla ilgili yapılan öngörülere de değinen Bozkurt, “Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı kalp krizinden kaynaklanıyor. Her 3 dakika da bir, bir insanımızı kalp krizinden kaybediyoruz. İnsanlarımız göğüs ağrısını nefes darlığını hiçbir zaman hafife almasınlar. Mutlaka bir doktora ambulansla gitmesi lazım” dedi. Penisilinden sonra kasıktan hastanın vücuduna girip kalp kapağı değişimi tedavisinin büyük bir gelişme olduğunu vurgulayan Bozkurt, 2007 yılında 500 hastada kullanılırken, 2013 yılında bu sayının dünyada 85 bine geldiğini söyledi.