26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kanser bebek hayalinizi söndürmesin

Yetişkin kanser hastaları ve çocukluk çağında kemik iliği nakli gerektiren lösemi gibi kan hastalıklarıyla mücadele eden anne adaylarının bebelik hayaline yumurtalık dondurma yöntemleri çare oluyor.

Gülden Kılıç19 Aralık 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kanser bebek hayalinizi söndürmesin

Dünya genelinde görülme sıklığı giderek artan kanser artık çocuk sahibi olma hayaline engel olmuyor. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi başlamadan önce bir tüp bebek uzmanına başvurarak yumurta ya da embriyo dondurma işlemi yaptırabilirsiniz. Kanser tedavisinin sonunda da hazır olduğunuzda bebek hayalinize kavuşabilirsiniz. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aynur Erşahin, çocukluk dönemi ve kadın doğurganlık dönemi kanserlerinde kullanılan kemoterapi ve radyoterapinin üremeye zarar verdiğini söyledi.

Yumurtalık dokusu saklanır

Kadın doğurganlık döneminde en sık karşılaşılan kanser türlerinin meme, rahim ağzı (serviks), rahim, yumurtalık ve tiroit olduğu bilgisini veren Dr. Aynur Erşahin, çocukluk çağında kemik iliği nakli gerektiren lösemi gibi kanser ve kan hastalıklarında, çok yoğun kemoterapi gereksinimi olduğundan, doğurganlığın korunmasının bu yaşlardan itibaren önem kazandığını vurguladı.

Doğurganlığın korunması yönteminin hastanın evli olup olmadığına göre değiştiğini kaydeden Erşahin “Hasta evli değilse, yumurta veya yumurtalık dokusu dondurmayı tercih ediyoruz. Yumurtalar büyütülüp toplanmakta, döllenmeden önce dondurulmaktadır. Yumurtalık dokusu dondurmayı ise ilaç tedavisi için bekleyecek zamanı olmayan hastalarda ve daha çok çocuklarda tercih ediyoruz” dedi.

Hastanın evli olması durumunda ise ilk planda embriyo dondurmayı tercih ettiklerini anlatan Erşahin “Embriyo dondurmada hızlı dondurma (vitrifikasyon) yöntemiyle embriyolar çözüldükten sonra yüksek oranda canlılığını devam ettiriyor. Dondurma tekniklerinde gelişmelerle, embriyo dondurmada başarı oranı taze uygulamayla benzer olup, yüzde 55-60  oranındadır” diye konuştu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aynur ErşahinErşahin kanser taramalarında röntgen, MR ve kan testlerinde bir belirti yoksa gebelik için izin verildiğini sözlerine ekledi.