26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kış saati Jet-Lag'tan tehlikeli

Saatlerin bir saat geri alınması vücut ve ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, kış saati uygulamasının uzun uçak yolculuklarında oluşan jet-lag’dan daha olumsuz etkiler yarattığına işaret ediyor.

Gülden Kılıç25 Ekim 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kış saati Jet-Lag'tan tehlikeli

Yaz saati uygulamasının sona erip saatlerin bir saat geri alınmasıyla birlikte ‘kış saati’ uygulaması başlıyor. Gündüzler kısalırken, geceler uzuyor. Ancak kış saati uygulamasına geçiş vücudumuzda bazı olumsuz etkilere neden oluyor. Acıbadem International İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, kış saati uygulamasının batıdan doğuya doğru yapılan uzun uçak yolculuklarındaki jet-lag’den daha olumsuz ve uzun süreli etkiler yarattığına işaret ediyor.

KIŞ DEPRESYONUNUN NEDENİ

Çıkım, mevsim dönüşlerinin ve gecelerin uzayıp gündüzlerin kısaldığı kış günlerinin insanlar üzerine etkisini anlatıyor:  “Öncelikle insanlar kış yorgunluğu ve depresyonu nedeniyle sorunlar yaşıyor.  Yaz günlerinde hava daha geç karardığı için insanlar dışarıda daha fazla zaman geçirebiliyordu. İskandinav ülkelerinde gündüzün 12, gecenin 12 saat olması nedeniyle intihar vakaları diğer ülkelere göre daha yüksektir. Bu da gündüz-gece arasındaki farklılıkların insanlar üzerinde ne kadar etkili olduğunun göstergelerinden biridir” diyor. Uyku ve beslenme düzeninde bazı farklılıklar olabileceğini kaydeden Çıkım, bu durumun bazı önlemlerle aşılabileceğini belirtiyor.

UYUM SAĞLAMANIN YOLLARI

Saatleri geri alıp kış saati uygulamasının başladığı ilk günlerinde kişilerin daha fazla olumsuz etkilendğine dikkat çeken  Çıkım, kış saati uygulamasına en kısa sürede uyum sağlamak için daha erken saatte yatmayı öneriyor. “Yaz saatinde olduğu gibi geç saatte yatmak, sabah erken kalkmayı engelliyor” diyen Çıkım, özellikle çalışanların erken yatmalarınının ve saatlerinin alarmını kurmalarının da zamanında uyanabilmelerine katkı sağlayacağını belirtti. Çıkım, “Özellikle de gece yatmaya yakın saatlerde çay, kahve, enerji veren, uykuyu bölecek içecekler içmekten kaçınmak gerekiyor. Akşam yemeğinin mümkün olduğunca erken yiyiyin ve gece yatmaya yakın çok miktarda sıvı alınmayın” dedi. 

UYKU DÜZENİNE GEÇİŞ ZAMAN ALIYOR

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerim Çıkım, kış saati uygulamasının batıdan doğuya doğru yapılan uzun uçak yolculuklarındaki jet-lag’den daha olumsuz ve uzun süreli etkiler yarattığına işaret ediyor. Uzun uçuşlar yapılıp geri dönüldüğünde uykuya dalmakta zorluk, gündüz gece döngüsüne alışmakta sıkıntılar yaşandığını kaydeden Çıkım, “ Tüm bunlar uyku düzenini bozduğu gibi beslenme düzenini de olumsuz etkiliyor. Ancak kış saati uygulamasına vücudun 2-3 günde hemen uyum sağlayamayamayabilir. Bazı kişilerde bu etikler daha uzun sürecebilir. Bunun önleminin yolu ise  beslenme, uyku düzenine daha çok dikkat etmekten geçiyor” dedi.