19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kist ameliyatı için özel cihaz

Prof. Dr. Mustafa Şahin, karaciğerde oluşan kistlerin daha kolay alınabilmesi için yeni bir cihaz geliştirdi.

ZEKİ DURSUN16 Eylül 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Kist ameliyatı için özel cihaz
KONYA'da Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, karaciğerde oluşan kistlerin daha kolay alınabilmesi ve ameliyat sırasında vücutta yayılmasını önlemek için soy ismini verdiği öğütücü aspratör geliştirdi.


Kist hidatik olarak adlandırılan karaciğerdeki kist oluşumunun özellikle hayvancılığın yapıldığı bölgelerde sıklıkla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şahin, ‘’Bu hastalığın tedavisinde birinci seçenek cerrahi müdahaledir. Bu operasyonu gerçekleştirirken kistin içindeki parazitlerin açılmış karın içine yayılmasını engellemek gerekir. Bu cihazı geliştirmeden önce kistin içerisindeki parazitleri adeta kaşık ile temizliyorduk. Bu yayılmayı ortadan kaldırmak ve ameliyatın laparoskopik yani kapalı olarak yapılmasını sağlamak için yeni bir cihaz geliştirdik."


Geliştirdikleri ve öğütücü aspratör olarak adlandırılan cihazın motorlu matkap bölümü, kistin içerisine öğüten bıçak mekanizması ve aspratör hortumu olmak üzere 3 bölümden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Şahin, cihazı kullanmadan önce karaciğerdeki kist şeklinde olan kavun, karpuz, portakallarda cihazı deneyerek başarılı sonuçlar aldıklarını, ve daha sonra insanlarda kullanmaya başladıklarını söyledi.

Cihazın ameliyatları kolaylaştırdığını ve kapalı olarak gerçekleştirilen laparoskopik olarak ameliyatı yapabilme imkanı sağladığını belirten Şahin, Viyana'da gerçekleştirilen Dünya Endoskopi Kongresi'ne cihazı sunduklarını da ve büyük beğeni topladığını anlattı.