25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kulaklıkla konuşun yoksa hoparlörü açın

Sağlık Bakanlığı, elektromanyetik alan etkisiyle ortaya çıkan hastalıkları önlemek amacıyla rehber hazırlığına başladı. “Konuşmaları kulaklıkla yapın” gibi uyarıların yer alacağı rehber telefon satışı sırasında vatandaşlara dağıtılacak.

Ahmet Fatih Erturan23 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kulaklıkla konuşun yoksa hoparlörü açın

AKILLI telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de cep telefonu kullanımı 67 milyona ulaştı. Artan teknolojik tüketim, elektromanyetik alan etkisiyle hastalık sayılarında da önemli oranda artışa neden oldu. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı telefonların sağlığa en az zararla kullanılması için önlem amaçlı ‘Cep Telefonu Kullanma Kılavuzu ve Elektromanyetik Alanların Sağlık Etkilerine Yönelik Bilgilendirme Kitabı’ hazırlama kararı aldı.

Muhtemel riskler anlatılacak

Konuyla ilgili konuşan Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin “Henüz doz-sonuç ilişkisi net kanıtlanmış bir tehlike olmamasına rağmen vatandaşlarımızı daha sonra ortaya çıkabilecek muhtemel risklerden korumak için yola çıktık. Türkiye, bu kapsamda Uluslararası Elektromanyetik Alanlardan Korunma Kurulu’nun (ICNIRP) 2015’te yapacağı toplantıya da ev sahipliği yapacak. Ayrıca önümüzdeki sene Elektromanyetik Alanlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunaya Kalkan’ın başkanlığında merak edilen tüm soruların yanıtlarının yer alacağı bir kitap da yayımlayacağız” dedi.

Bilimsel veriler de yer alacak

Türkiye’de Avrupa ülkelerine göre daha korumacı bir düzenleme uygulandığına işaret eden Gültekin “Cep telefonu, baz istasyonları, kablosuz internet gibi konularla ilgili bilgi kirliliği mevcut. Hazırlayacağımız kitap ile en güncel bilimsel verileri kamuoyu ile paylaşacağız. Cep telefonu kullanımı her geçen gün artıyor. Ayrıca kullanım yaşı aynı oranda düşüyor. Teknolojik gelişmeler ışığında kullanımı vazgeçilmez hale gelen cep telefonlarını sağlıklı ve güvenli kullanımı için öneriler kılavuzu ve bilgilendirme kitabı hazırlıyoruz. Kılavuzda özellikle kulaklıkla konuşmayı önereceğiz” diye konuştu.

Çocuklara oyun aracı olarak sunmayın

Kılavuzda yer alacak öneriler şöyle:

- Kulaklık yoksa hoparlör modunu açarak sesli görüşmeyle konuşun.

- Çocuklarda cep telefonu kullanım yaşını geciktirin. Telefonları çocuklara oyun aracı olarak sunmayın.

- Hamilelerin cep telefonunu zorunlu haller dışında kullanmasını önleyin.

- Telefonu sohbet aracı gibi kullanmayın.

- Konuşmaları olabildiğince kısa tutun. Kısa mesajı daha çok kullanın.

- Numara çevrildikten sonra hat bağlanıncaya kadar telefonu vücuttan uzak tutun. Bağlantı kurulduktan sonra telefonu kulağınıza götürün.

- Bebek, çocuk ve yatak odalarında telefon bulundurmayın.

- Uyurken cep telefonunu başucundan 1 metre uzakta tutun.