16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Mers virüsü nedir ve nasıl bulaşır?

Özellikle Ortadoğu'da yaygın görülen Mers virüsü nedir? Virüsün belirtileri ve nasıl korunulacağı bugünlerde en çok merak edilen konular arasında.

21 Ekim 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Mers virüsü nedir ve nasıl bulaşır?
Türkiye'de de zaman zaman görülen ve ilk bakışta Ebola vakaları ile karıştırılan Mers Virüsüne dair tüm detaylar.
 
MERS VİRÜSÜ NEDİR?
 
Yoğun endişeye yol açan corona virüs enfeksiyonu MERS'in açılımı 'Middle East Respiratory Syndrome' yani 'Orta Doğu Solunum Sendromu'dur
 
Hastalığa yol açan virüs MERS -CoV’dır. Bu virüs 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir.
 
Bu virüsle enfekte olan insanların çoğunda ağır akut solunum sistemi rahatsızlıkları gelişmiştir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gözlemlenmiştir. Bu virüsün bulaştığt hastaların yaklaşık olarak yarısı hayatını kaybetmiştir. Hastaların çok az bir kısmı hafif belirtilerle atlatmıştır. Amerika Birleşik Devletlerin’de bildirilen bir vaka olmamıştır. SARS’a yol açan virüsten farklıdır.
 
TÜRKİYE'DE NERELERDE GÖRÜLDÜ?
 
Türkiye'de MERS şüphesiyle hastanelere başvuran kişiler var. 
 
İstanbul
 
Bir  hafta önce hac vazifesini yerine getirerek Türkiye’ye dönen 73 yaşındaki kadın, ateşi yükselince Eyüp Devlet Hastanesi'ne getirildi.
 
Hastanenin Acil Servisi kapatılarak karantinaya alındı.  
 
Adana
 
Hac'dan gelen 54 yaşındaki adam, Mers virüsü şüphesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi  Balcalı Hastanesi'ne kaldırıldı.
 
Batman
 
Batman Kozluk'ta hac dönüşü fenalaşan 74 yaşındaki bir kişi hastaneye kaldırıldı.
 
 
VİRÜSTEN NASIL KORUNULABİLİR?
 
 
Hasta kişiler ile yakın temastan kaçının.
 
Grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin.
 
Ateşin düşmesinden sonra da tedavi ya da başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam edin.
 
Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas etmekten kaçının.
 
Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağzı kağıt mendille kapatmalı, kullanılan kağıt mendili çöp kutusuna atmalı ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir.
 
Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamalı, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanmalıdır.
 
Virüsün bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmalıdır.
 
Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar temizlenip dezenfekte edilmelidir.
 
 
SARS NEDİR?
 
Bir diğer ağır geçen corona virüs enfeksiyonu SARS’tır (şiddetli akut solunum sendromu). Etkeni SARS-CoV’dır. SARS vakaları ilk olarak 2003 yılının şubat ayında Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da gözlemlenmiştir.1 Kasım 2002-31 Temmuz 2003 tarihleri arasında dünya genelinde 8273 SARS vakası gözlemlenmiştir ve bu vakaların 775′i ölümle sonuçlanmıştır. 2004 yılından bu yana dünyanın herhangi bir yerinden bildirilmiş SARS-CoV enfeksiyonu bulunmamaktadır.
 
Corona virüs enfeksiyonları her zaman ölümcül müdür?
 
Corona virüsler nadiren MERS ya da SARS gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara yol açarlar. Genellikle hafif enfeksiyonlar gözlemlenir.
 
Corona virüslerin temel özellikleri nelerdir?
 
Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaştığı yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına yol açarlar. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları gibidir.
 
Corona virüs enfeksiyonlarından nasıl korunabiliriz?
 
İnsan corona virüslere karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın başlıca yolları: Su ve sabunla sık sık ellerin yıkanması, gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlarla yakın temastan kaçınılması. O halde insan corona virüslerle enfekte olduğumuzda diğer insanları korumak için şunları akılda tutmak gerekir: Hastayken evde kalmak, başkalarıyla yakın temastan kaçınmak, hapşırırken ya da öksürürken ağızı ve burunu kapamak, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmak