24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Mucize ilaçlara rekor ceza

Sağlık Bakanlığı, ‘Her derde deva’ başlığı altında sahte ilaç tanıtımı yaparak satış yapan firmalara ağır darbe indirdi.

AHMET FATİH ERTURAN22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mucize ilaçlara rekor ceza

SAĞLIK Bakanlığı, ‘Her derde deva’ başlığı altında sahte ilaç tanıtımı yaparak satış yapan firmalara ağır darbe indirdi. Beyin, Hemoroid Seti, Sedef Kürü, Magnezyum Yağı, Prostat Seti, Bama Herbs isimli ürünlerin sağlık beyanı ile tanıtımını ve satışını yapan firmalar hakkında bakanlık tarafından 2 milyon 550 bin TL idari para cezası verildi. Firmalar sahte ilaçların satışına devam ederse iki katı ceza ödeyecek.  Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yasa kapsamında Sağlık Bakanlığı bu firmalara ceza verme yetkisi verildi. Bu yasa kapsamında ilk önce firmalar uyarılıyor, satışına devam eden firmalara ve reklam yapan medya kuruluşlarına 30 bin TL’den 300 bin TL’ye kadar idari ceza kesilebiliyor.

Bir darbe de internete

Buna göre medya kuruluşlarında reklamları ve satışı yapılan sahte ilaç üreten firmalar bakanlık tarafından uyarılmasına rağmen satışa devam etmeleri üzerine bu kez ceza yağdı. Raporda şöyle denildi: Zayıflama mucizesi, metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandıran tek ürün, aç kalmadan zayıflatır, cinsel bozukluğa son, kalp ve damar tıkanıklığına son, kelliğe son, saç dökülmesini yok eder, boy uzatıcı, zeka geliştirici formül gibi beyanlarda bulunarak kamu sağlığını tehdit eden yönü sebebiyle sağlık beyanıyla yapılan ürün tanıtım ve satışlarına yönelik ağır cezalar uygulanmaya başlanmıştır. Bakanlık sahte ilaçların satışını yapan 77 internet sitesine erişiminin engellenmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne başvurdu. Bin 500 sitenin de Güvenli İnternet Hizmeti kapsamına alınması gündemde.