20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ofis ortamı obez yapıyor

Masa başı meslekler, hareketli yaşamı kısıtlarken, yanlış beslenmeye de neden oluyor. Ofis hayatının pek çok sağlık sorununa davetiye çıkardığını belirten uzmanlar, obezite, diyabet ve kanser uyarısında bulundu.

Gülden Kılıç1 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Ofis ortamı obez yapıyor

Ofis ortamında yanlış beslenme ve fiziksel aktivite azlığı ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiriyor.  Bu sağlık problemlerinin başında insülin direnci, obezite, bazı kanser türleri, metabolik sendrom geliyor.  Bu hastalıklar, sadece  personelin yaşam kalitesini değil,  iş verimini de olumsuz etkiliyor.  Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden , Diyetisyen Tuba Kayan Tapan çalışma hayatında dikkat edilmesi gereken adımları anlattı. Öncelikle yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tapan, kişinin kilolu veya obez olması durumunda ideal ağırlığa gelmesinin sağlanmasını öneriyor. Tapan, kilo kaybının, yorgunluk ve halsizlik hissini ortadan kaldıracağını kaydederek, “Bu süreçte dikkat ve konsantrasyonun artması için mutlaka, antioksidandan zengin ve omega 3 yağ asitlerini içeren bir beslenme planı oluşturulmalıdır” diyor.

Ana ve ara öğünleri atlamayın

Diyetisyen Tapan, ofis çalışanlarının kilo almalarının başlıca sebeplerini şöyle sıralıyor: “Atıştırılan abur cuburlar, öğle yemeklerinde fast food tarzı beslenme, su yerine sürekli şekerli çay, kahve, meşrubat tüketimi ve çalışma saatleri nedeniyle  ofis içerisinde ara öğün bulundurmamak ve uzun süren toplantıların sonucunda ara veya ana öğünlerin atlanması.” Tapan, doğru bir beslenme planında ofis ortamında çalışanların öncekille öğün atlamamaları gerektiğini söylüyor. Günün en önemli öğününün ise kahvaltı olduğunu hatırlatan Tapan, “Kahvaltısız bir güne başlamak sağlığı, o günkü performansı ve iş verimini olumsuz etkiliyor. Poğaça, börek gibi gıdalar yüksek karbonhidrat içerdiği için, uyku ve yorgunluk hissi yaratır. Bunun yerine, peynir, yumurta ve domates, salatalık, zeytin içeren bir kahvaltı tercih edilmeli. Bu ayrıca günlük iş konsantrasyonunuzu arttıracaktır” diyor.

Fast food yerine çorba

Ofiste çalışanların gün içerisisnden kısa yürüyüşler yapmalarının mümkün olduğunu ifade eden Tapan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öğle yemeklerini ofise sipariş etmek yerine, mutlaka dışarı çıkınız. Bu sayede fiziksel aktive yapmış olursunuz. Fast food yerine  mercimek çorbası, ızgara et ve yanında salata gibi besinsel faydası yüksek olan bir menü tercih edin.”