19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Oruçtan sonra 6 adımda normale dönün

Bir aylık oruç tutma döneminde vücudun metabolik hızı yavaşlıyor. Hazımsızlık, şişkinlik gibi mide ve sindirim sorunlarına neden olan bu duruma karşı uzmanlar 6 öneride bulunuyor.

Merve Engin26 Temmuz 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Oruçtan sonra 6 adımda normale dönün

Ramazan ayının sıcak yaz aylarına gelmesi, oruç süresinin uzunluğu metabolizmanın da değişmesine neden oluyor. Ramazan ayının sona ermesinin ardından günlük yaşama uyumu kolaylaştıran 6 öneride bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı Vardarer, “Ramazan ayından sonra insanların günlük hayata uyum sağlayabilmesi bir haftayı buluyor. Ramazan Bayramı’nda oruçtan çıkmış olmanın etkisiyle hamurlu ve şerbetli tatıların tüketiminde aşırılık olabiliyor. Bu nedenle geçiş sürecinde ipleri sıkı tutmakta yarar var” diyor.

Ara öğünleri unutmayın

Vardarer, günlük yaşama geçişi kolaylaştıracak 6 öneriyi şöyle sıralıyor:

1–İlk olarak oda sıcaklığında bir bardak su için, güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Bu kahvaltı az yağlı peynir, hafif bir omlet, birkaç zeytin, domates, biber, maydanoz ve tam buğday ekmeğinden oluşmalı, çay, bitki çayları tüketilmelidir. 

2–Mutlaka ara öğün yapın. İlk ara öğünde 3-4 tane kayısı yeyin. Kayısı barsakları çalıştırır. Ayrıca limonlu rezene çayı tüketilebilir.

3–Öğlen çorba, etli sebze, salata, yoğurt gibi hafif bir yemekler yiyin.

4–Ara öğünde dondurma veya sütlaç gibi hafif bir tatlı yiyebilirsiniz.

5–Akşam yemeğini çok geç saate bırakılmayın. Yavaş yemeye dikkat edin. Yemekte ızgara veya fırında pişmiş et / tavuk, salata çeşitleri, zeytinyağlı sebze yemeklerinden oluşan bir menü tüketmek uygun olur.

6–Yatmadan iki saat önce yemek yemeyi kesin. Akşam yemeğinden sonra meyva salatası, pestil çeşitleri, biraz fındık /ceviz / badem gibi kuruyemişler yiyebilirsiniz.

Küçük tabakta az az yiyn

Ramazan Bayramında kilo almak için elverişli koşullar bulunduğuna değinen Vardarer, “Oruç tutan bir kişinin uzun açlık süreleri metabolizma hızını yavaşlatmıştır. Yavaşlayan ve az yemeye alışan vücut birden fazla kalorili tatlılar, çikolatalar, börekler ve çeşit çeşit yemekler yiyince kilo almak kaçınılmazdır. Tatlı tüketimi kan şekerini hızlı yükseltip hızlıca da düşmesine yol açtığı için daha çok yemek yememize sebep olur. Bütün bunlar göz önüne alındığında, kilo almamak için bayramda, yediğimiz lokmaları saymak deyimi yerinde olacaktır” diyor.