26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Rahim kanserinde bitkisel çay desteği

Rahim kanseri tedavisinde; kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak içilen zencefil, rezene, papatya ve nar çiçeği çayının büyük faydası var. Kanserle savaşta meyvelerin rolü ise saymakla bitmiyor.

Özlem Yurtçu18 Mart 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Rahim kanserinde bitkisel çay desteği

Diyetlerde, hazımsızlıkta hatta uyku problemlerinde bile çoğumuzun ilk başvurduğu formüllerden biri de bitkisel çaylar. Bu çaylar aynı zamanda kanserle savaşta da önemli bir role sahip. Emsey Hospital’den Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, özellikle orta yaşlı kadınlarda görülen rahim (endometrium) kanserinde; kemoterapi ve radyoterapi esnasında düşük doz zencefil, rezene, papatya ve nar çiçeği çayının hastalığın iyileşmesine katkı sağladığını vurguluyor. Yeşil çayın, içeriğindeki anti-oksidan maddelerle kansere karşı etkili bir koruma sağladığını anlatan Prof. Dr. Erkan Topuz, “Birçok kanser türüne karşı, yemeklerden 20 dakika önce veya iki saat sonra yeşil çay içilmesi tavsiye ediliyor. Yeşil çay ve siyah çay aynı bitkiden; ‘camillia sinensis’den elde edilir. Her yıl üretilen 2.5 milyon tonun üzerindeki kuru çayın yalnızca yüzde 20’si yeşil çaydır. Yani, yeşil çaydan yaklaşık dört kat fazla çay üretilir ve tüketilir. Yeşil çay, kanser karşıtı ve tedavi edici etkileri nedeniyle vücut için çok faydalıdır.Bir de mürver çiçeği çayı var. Üzerlerinde koruyucu ilaçlar bulunabilen bu tarz kuru otları aldıktan sonra demlemeden önce soğuk su ile güzelce yıkamak gerekiyor. Özellikle demleme zamanına dikkat ederek 8 ila 10 dakika arasında demlemek yeterli olabiliyor” diye konuşuyor. Tüm kolon kanserlerinin yüzde 80 ila 90’ına sağlıksız beslenme neden oluyor.

Hayvansal yağlardan kaçının

 Izgara ya da kızartılmış etler yolu ile alınan hayvansal yağlardan oluşan  diyetin kolon kanseri riskini artırdığını vurgulayan Prof. Topuz, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin bu kansere karşı koruma sağladığını söylüyor ve ekliyor: “Günde iki buçuk porsiyon meyve- sebze tüketenlerde kolon kanseri riskinin, günde bir buçuk porsiyondan az tüketenlere göre, yüzde 65 azaldığı kanıtlanmıştır. Ancak bol lifli bir diyet; hayvansal ürünlerden zengin olan bir diyetin olumsuz etkilerini yok etmek için yeterli değildir. Kanserden korunmak için hayvansal ürünleri daha az tüketin.”

ELMA HER DERDE DEVA

Prof. Dr. Erkan Topuz, kanserden korunmada en çok faydası olan meyveleri ise şöyle sıralıyor:

Elma: Önemi saymakla bitmeyecek elmanın hormonlu olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Halk arasında böcekli elma olarak da bilinen küçük doğal elmalar, bitkisel ilaçlardan uzakta yetiştikleri için faydalı. Elma kabuğu ise bol miktarda bulunan kuersetin; yaşlanma etkilerini  de geciktiriyor. Kolesterol seviyelerini düşürerek kardiyovasküler hastalıklara engel oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Araştırmalar, elma polifenollerinin, kolon kanserine yakalanma riskini yüzde 50 oranında azalttığını gösteriyor. 

Ananas:  Araştırmalar, bu enzimin kemoterapi tedavisinin etkisini artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca ananasın kolon ve pankreas kanserine karşı koruyucu etkisi bulunuyor.

NAR SUYUNU AĞIZDA BEKLETEREK İÇMEK FAYDALI

Nar: Nar  suyunun polifenolik (bitkilerin renklenmesinden sorumlu olan polifenoller, antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına faydalıdır) içeriği; en büyük bilimsel keşiflerden biridir. Nar, yoğun antioksidan kapasitesiyle sağlık için destekleyici bir güçtür. Yapılan son analizler narın; prostat kanserinin oluşmasını ve ilerlemesini önlediğini, kolesterol kontrolünde, özellikle de HDL’nin (iyi kolesterol) düzenlenmesinde eşsiz bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Sağlık dostu olarak bilinen nar suyunu özellikle yavaş yavaş ağızda bekleterek tüketmek ağız içi mukozasını da koruyor.

Karadut: Ağız yaralarına karşı etkisi ile bilinen karadut ayrıca kolon ve mide kanserine karşı da koruyor.

Ahududu: Beyin tümörüne karşı koruyor.

Karpuz: Karpuzun kendisi yararlı olduğu kadar, kabuğunun da yararlı olduğu bilinen bir gerçek... Mide ve bağırsak florasını düzenleyici etki karpuzda bulunuyor.

 

YARIN: SEBZELER ÇİĞ Mİ PİŞMİŞ Mİ DAHA FAYDALI?