18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Rahim kanserinde erken teşhis çok önemli

Yozgat’ın Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Murat Ünal, rahim kanserinde erken dönemde, teşhis edildiğinde tedavinin başarı oranının yüksek olduğun söyledi.

28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Rahim kanserinde erken teşhis çok önemli

Rahim kanserinde hastalık ilerledikçe tedavi başarısının da büyük oranla düştüğünü ifade eden Sorgun Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Murat Ünal, “Serviks kanseri, rahim ağzındaki normal hücrelerin, anormal hale gelip, kontrolsuz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan bir tümördür. Serviks kanserinin oluşumu yıllar sürebilir. Bundan önceki aşamalarda, hücreler kanser öncesi değişiklikler gösterirler. Bu durum erken tanıda son derece önemlidir. Bu hücreler kontrol muayenelerinde vajinadan alınan smear dediğimiz örneklerde önceden tespit edilip, kanser oluşmadan önlemler alınabilir” dedi.

Ünal, en sık 35 yaşın üstündeki kadınlarda görülen bir hastalık olduğunu belirterek, “ Hemen hemen tüm serviks kanserlerinin nedeni, kısaca HPV (insan papilloma virüsü) adlı bir virüstür. Bu virüs cinsel ilişkiyle, bulaşmaktadır. Hatta tam bir birleşme olmasa dahi, genital bölgelerin birbirine temasıyla bile bulaşabilmektedir. Yalnızca bir cinsel temasla bile yakalanılabilir. Öncelikle bağışıklık sisteminin iyi çalışmasını sağlamak gelir. Bunun için sağlıklı yaşam kurallarına uymak doğru ve iyi beslenmek (bol taze sebze ve meyve), sigara kullanmamak ve düzenli spor yapmak her hastalık gibi bundan da korunmakta son derece önemlidir. Bunun dışında, 20 li yaşlardan itibaren düzenli jinekolojik muayeneye gitmek ve smear testleri yaptırmak gerekmektedir” diye konuştu.