20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Reflü’den Kurtulmanın Yolu!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata Dünyada sık görülen bir hastalık olan reflüden kurtulmanın ameliyatsız yolu stretta ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan araştırmalara nazaran her 5 kişiden birinde reflü görülüyor. reflüde, yüzde doksan oranında çözüm olan ameliyatsız reflü tedavisi,...

28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Reflü’den Kurtulmanın Yolu!

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata Dünyada sık görülen bir hastalık olan reflüden kurtulmanın ameliyatsız yolu stretta ile ilgili açıklama yaptı.

 

Yapılan araştırmalara nazaran her 5 kişiden birinde reflü görülüyor. reflüde, yüzde doksan oranında çözüm olan ameliyatsız reflü tedavisi, ile alakalı informasyon verdi.


Prof. Dr. Cengiz Pata ‘’Eğer hasta genç ve mide kapakçığındaki açıklık 3 santimetre altında ise yiyecek borusunun alt ucuna hususi bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi bir teşebbüse gerek kalmadan 30 dakikada rehabilitasyon etmek mümkün. Bu metotla hasta aynı gün taburcu olarak, ilaç kullanmadan hayatına devam edebiliyor. Stretta metodu ile zahmetsiz ve uzun süreli rehabilitasyon neticeleri elde edilebiliyor. Stretta yönteminde kullanılan radyofrekans akımı, ek olarak senelerdir kalp ritim bozuklukları, karaciğer kistleri benzer biçimde çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor’’ dedi.
Reflü belli dönemlerde her insanda görülüyor

Mide ve yiyecek borusu birleşiminde adale yapısının özelleşmesi ile kapakçık benzeri fonksiyonel bir yapı oluşmuştur. Bu kapakçık yardımıyla mide asidi , safra, midedeki öteki sıvılar ve yediğimiz gıdalar düzgüsel koşullarda yiyecek borusuna geriye kaçmaz. Mide içinde ne olduğunun yiyecek borusuna doğru geriye kaçmasına reflü, reflü’ye bağlı olarak ortaya çıkan hastalığa ise Gastroozofagial Reflü Hastalığı (GÖRH) denir. Aslında reflü, fizyolojik bir vaka olup her insanda günün belli dönemlerinde olmaktadır. Önemli olan geri kaçan mide asidinin yiyecek borusunda, gırtlakta, akciğerlerde, ağız ve dişlerde ortaya çıkardığı doku farklıkları ve buna bağlı gelişen hastanın şikayetleri Reflüdür.

Bu emarelere dikkat!

Mide de yanma ve bu yanmanın göğüste yukarıya doğru hissedilmesi, ağza acı su gelmesi, ağıza yemeklerin doluyor benzer biçimde hissedilmesi, yutma güçlüğü, kuru öksürük, ses kısıklığı, kulak ağrısı benzer biçimde çeşitli şikayetler çoğunlukla reflüyü düşündürür. Ses kısıklığı, gögüs ağrısı benzer biçimde şikayetlerle, kulak burun boğaz ve kardiyoloji bölümlerinde de olabilir.

Göğüse dağılan yanmayı ciddiye alın

Hastalığın tanısı için göğüse dağılan yanma son aşama önemlidir. Tanı emelli yapılması şart olan ilk tetkik, gastroskopidir. Nadir olarak tanıda güçlük çekilen hastalarda 24 saat süresince yiyecek borusundaki asit düzeyi ölçülür.

Reflü hastalarına püf noktaları

Gece yatmadan 2 saat ilkin yiyecek yememeli
Öğünlerde mideler azca doldurulmalı
Geceleri yüksek yastıkla yatılmalı
Dar giyecekler giymemeli
Kilo problemlemi olanlar, ideal kilolarına inmeli