26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Sağlıkta nakil devrimi

2012 sağlık açısından da hareketli ve bir çok başarının kazanıldığı bir yıl oldu.

1 Ocak 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sağlıkta nakil devrimi

Türkiye’nin ilk tam yüz nakli dünyanın da gündemine oturdu. Türk doktorlar, başarılı operasyonlarıyla dikkat çekti. Öte yandan damacana sularda kirlilik iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı geniş çaplı bir operasyon yaptı. Birçok firma ve bayi damacana sularında kirlilik tespit edildiği için kapatıldı. Avrupa’nın gündeminde ise sahte silikon olayı vardı. Birçok kişinin sahte silikonlar nedeniyle kanser olduğu açıklanırken, şirket sahibi yakalanarak tutuklandı. İşte 2012 yılına damga vuran sağlık olayları.

OCAK 2012-Türkiye’de ilk yüz nakli gerçekleşti

-5 OCAK: Fransa’da 30 kadının kanser olmasına sebep olan sahte silikonları üreten PIP şirketinin. kurucusu Jean-Claude Mast utuklandı.

-21 OCAK: Türkiye’de ilk yüz nakli Ahmet Kaya’dan alınan yüzle 19 yaşındaki Uğur Acar’a nakledildi. Kaya’dan alınan iki kol ve sağ bacak, Kepez ilçesine bağlı Varsak Altıayak Mahallesi’nde yaşayan 34 yaşındaki Atilla Kavdır’a nakledildi.

ŞUBAT 2012-Çavdar, yaşasaydı dünyada ilk olacaktı

-24 ŞUBAT: Nazım Alkan’ın yüz, kol ve bacakları iki hastaya nakledildi. Cengiz Gül’e yapılan yüz nakli Türkiye’de 2’nci, dünyada 22’nci oldu. Şevket Çavdar’a 2 kol ve 2 bacağın nakledildiği 4 uzuv nakli ise dünyada ilk yapıldı. Üç gün sonra Çavdar’ın vücudunu idame ettirememesi nedeniyle iki kol ve sağ bacağı geri alındı. Ancak Çavdar yaşamını yitirdi.

MART 2012-Kahramanmaraşlı Nergis’e yeni hayat

17 MART: Türkiye’nin 3. yüz nakli, ateşli silah yaralanmasıyla burun, üst çene, damak ve üst dudak bölgesinde ciddi doku kaybı olan 20 yaşındaki Kahramanmaraşlı Hatice Nergis’e yapıldı. Nakilde vericiden alınan burun, üst dudak ve üst çene kemiğini içeren kompozit doku Nergis’e nakledildi.,

NİSAN 2012-Boşanmanın en büyük nedeni ilgilisizlik çıktı

-25 NİSAN: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması’nda Türkiye genelinde toplam 12 bin 56 hane ile anket çalışması yapıldı. Genel kanının aksine boşanmada ilk sıralarda, dayak, aldatma, ekonomik yokluk yer almadı. Yüzde 27.3’lük oranla ‘eşlerin birbirine ilgisizlik ve sorumsuzluğu’ boşanma nedenlerinde açık ara birinci çıktı.

MAYIS 2012-Gözyaşı kanallarını ve kasları naklettiler

-15 MAYIS: 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz’ın yüzü 34 yaşındaki Turan Çolak’a nakledildi. Türkiye’deki 4’üncü yüz nakli olan ameliyatta yüz derisi, kaslar, göz kapakları, gözyaşı kanalı, saçlı deri ve kulak başarılı şekilde nakledildi.

TEMMUZ 2012-Avuç içi damar iziyle sorgulama başladı

-1 TEMMUZ: Sağlıkta e-reçete ve avuç içi damar izi yöntemiyle sorgulama dönemi başladı.1 Mayıs’ta e-reçete uygulamasına geçilen Konya’da, avuç içi damar iziyle sorgulama sistemi de pilot il olarak başlatıldı. Sistemde hastalar avuçlarını sisteme okutarak veri ambarına kayıt oldu. Hasta poliklinik hizmetlerini, istediği yerde alabilecek duruma geldi.

AĞUSTOS 2012-18 yaşından küçükler ilaç satın alamayacak

-3 AĞUSTOS: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Medula sisteminde bir dizi düzenleme yaptı. Yeni düzenlemeyle, 18 yaşından küçük çocukların eczaneye giderek yanlarında ebeveynleri olmadan tek başlarına ilaç almaları yasakladı.

EYLÜL 2012-Sigara içen erkeklerin sayısı daha çok azaldı

-1 EYLÜL: Türkiye İstatistik Kurumu’nun hazırladığı ‘Küresel Yetişkin Tütün Araştırması’na göre, 2012 yılında tütün ve tütün mamulü kullanımının erkeklerde kadınlara göre daha fazla azaldığını ortaya koydu. açıklanan istatistiklerde tütün ve tütün mamulü kullanımının en çok 25- 44 arası yaş grubunda yaygın olarak kullanıldığı da belirlendi.

EKİM 2012-Kozmetikte ‘doğal’ ibaresine kırmızı ışık

-13 EKİM: Sağlık Bakanlığı, “Organik ve Doğal Kozmetik Ürün İddialarına İlişkin Kılavuz” hazırladı. Kozmetiklerin yeni düzenlemeyle kanıtsız ve belgesiz biçimde “organik” ya da “doğal” adıyla satılamayacağına karar verildi.