26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

SGK'dan tek kullanımlık tıbbi malzemelere ilişkin açıklama

SGK, tek kullanımlık tıbbi malzemeleri kullanan hastanelere uygulanan cezaların kaldırıldığı iddiasına ilişkin, 'Sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hüküm (10 bin lira) çıkarılmış olup daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliği devam etmektedir. Ayrıca, bu cezai şartlar dışında tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedelleri kesinlikle ödenmemektedir' değerlendirmesini yaptı.

AA12 Temmuz 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
SGK'dan tek kullanımlık tıbbi malzemelere ilişkin açıklama
SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında Kurumun, tek kullanımlık tıbbi malzemeleri kullanan hastanelere uygulanan cezaları kaldırarak, bu malzemelerin tekrar kullanılmasının yolunu açtığı ve bu durumun hastalar açısından büyük risk taşıdığına dair haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

SGK'nın yaptığı sözleşmelerle, Kurum tarafından sağlık yardımları karşılanan hastalara kaliteli ve tıp biliminin genel kabul gören kurallarına uygun sağlık hizmeti sunulmasının amaçlandığı ifade edien açıklamada, sağlık hizmeti sunucularına ise kuruluş ve faaliyetleriyle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuat hükümlerine uyma yükümlülüğü getirildiği vurgulandı.

Kurumun sağlık hizmeti sunucuları tarafından verilen hizmetlere ilişkin bilgi ve belgeleri, verilen hizmetin sözleşme kapsamına uygunluğunu kontrol ederek gereğini yaptığı bildirilen açıklamada, SGK tarafından konuya ilişkin yapılan usulsüz işlemlerin tespitinde verilen sağlık hizmeti bedellerinin ödenmediği ve gerekli işlem yapılmak üzere Sağlık Bakanlığının ilgili birimlerine iletildiği kaydedildi.

Haberde konu edilen hususun ise SGK ile sağlık hizmet sunucuları yapılan sözleşmenin 11.1.11 maddesindeki "tekrar kullanım" cezai şartının kaldırılması hükmüyle aynı sözleşmenin 11.1.13 ve 11.1.14. maddelerindeki cezai şartların uygulamada karşılaşılan sorunları gidermeye yönelik bir düzenleme olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Zira söz konusu sözleşmenin 11.1.13. maddesinde "Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç ve tıbbi malzeme için 30 bin lira, 11.1.14. maddesinde ise bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan bileşenleri ve/veya tıbbi malzemelerin verildiği ve/veya kullanıldığının tespit edilmesi halinde aynı zamanda tespit edilen bir veya birden fazla ilaç, kan ve kan bileşeni ve/veya tıbbi malzeme için 30 bin lira cezai şart uygulanır..." hükümleri yer almaktadır.

Sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hüküm (10 bin lira) çıkarılmış olup daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliği devam etmektedir. Ayrıca, bu cezai şartlar dışında tek kullanımlık malzemelerin iki veya daha fazla kullanıldığının tespit edilmesi halinde malzeme bedelleri kesinlikle ödenmemektedir. Habere konu olan düzenlemeyle ilgili uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılması veya tespit edilmesi durumunda Kurumumuzun daha ağır müeyyideler uygulama yetkisinin bulunduğu bilinmelidir.

Bütün bu düzenlemeler yapılırken Kurumumuzun önceliği vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine kolay erişimi ve kaliteli sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Vatandaşlarımızın sağlığı her zaman temel önceliklerimiz arasında gelmektedir."