26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Türkiye Ebola’da kırmızı alarma geçti

BATI Afrika’da etkisini sürdüren ve bin 300 kişinin ölümüne yol açan ebola virüsünün hızla yayılması üzerine Türkiye ilk somut adımı attı.

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA20 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Türkiye Ebola’da kırmızı alarma geçti

İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin 35 ilinde ebola virüsü için 45 referans hastane belirlendi. Olası bir vakaya karşı bu hastanelerde tek kişilik, özel banyosu, tuvaleti ve kapanabilir kapısı olan odalar kullanılacak. Bilim Kurulu toplantısını gerçekleştiren bakanlık “Ebola Virüs Hastalığı Vaka Yönetimi” belgesi hazırladı. Belgede virüsün ilk olarak 1976 yılında Sudan ve Kongo’daki salgınlarda tespit edildiği, Kongo’daki bir nehre hitaben Ebola adı verildiği ifade edildi.

Hastalığın 38 dereceden yüksek ateşle başladığı bildirildi. Baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı ve iştahsızlık belirtileri olarak sayıldı. Döküntü, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, yutma güçlüğü, cilt ve organ içinde kanamalar virüsün etkileri arasında. Şüpheli vakaların bu hastanelerde muayene edilmesi istendi. Hastanelerde vakaların bulunacağı karantina odalarının özellikleri sıralandı. Odalar tek kişilik, özel banyosu ve tuvaleti olan, kapatılabilir kapılı olacak. Hastanın odasına girişler sınırlandırılacak ve tıbbi malzemeler hastaya özel olacak. Malzemeler oda dışına çıkarılmayacak. Hastaneler için ebola vaka bildirim formu hazırlanacak. Hastalar yüksek risk, düşük risk ve temas yok şeklinde ayırt edilecek.